Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Podsmażanie w woku

Podsmażanie w woku

fot. ©Darius Dzinnik – Fotolia.com

Jak podaje serwis fit.pl  wok, z kilku względów, jest idealnym zastępnikiem patelni. Ciągłe mieszanie zapobiega przypalaniu, dlatego w przeciwieństwie do tradycyjnego smażenia, podsmażanie w woku wymaga jedynie kilku kropel oleju. Dodatkowo wysoka temperatura panująca w tym naczyniu chroni naturalny smak poszczególnych składników i ich składniki odżywcze.

Tajemnicą chińskich kuchmistrzów jest rozgrzanie naczynia do bardzo wysokiej temperatury. Olej (słonecznikowy, z orzeszków ziemnych lub sojowy) powinien delikatnie zacząć dymić. W tym momencie wrzucamy mięso (nie więcej niż 200g jednocześnie) i energicznie mieszamy (stir-frying). Ważne by wszystkie składniki odpowiednio wcześnie przygotować. Po chwili mięso powinno być już gotowe – wyjmujemy je i wrzucamy same warzywa.W woku można przygotować także wyśmienite dania dla wegetarian i zupy.

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl