Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Dlaczego kosmetyki naturalne nie zawierają silikonów?

Dlaczego kosmetyki naturalne nie zawierają silikonów?

Co to są silikony?

Silikony (siloksany) to polimery krzemoorganiczne. Materiałem wyjściowym do produkcji silikonów jest krzem pozyskiwany z piasku.

W preparatach kosmetycznych występują pod nazwami:

  • Dimethylopolysiloxane (dimetylopolisiloksan)/Dimethicone (dimetikon)
  • Phenyltrimethylpolysiloxane (fenylotrimetylopolisiloksan)/Phenylmethicone (fenylmetikon)
  • Dimethylpolycyclosiloxane (dimetylopolicyklosiloksan)/Cyclomethicone (cyklometikon)

Dlaczego nie znajdziemy ich w kosmetykach naturalnych?

Trudno negować istnienie licznych udogodnień jakie oferuje nam zastosowanie silikonów w kosmetyce. Należy jednak pamiętać, iż używane kosmetyki wpływają nie tylko na nasze ciało, ale także otaczające nas środowisko naturalne. Dbałość o nie uniemożliwia dopuszczenie stosowania silikonów w kosmetykach naturalnych.

Organizacje certyfikujące takie jak Soil Association nie zezwalają na użycie silikonów ze względu na ich szkodliwy wpływ na środowisko naturalne. Należy mieć tu na uwadze fakt, że silikony to związki niezwykle trwałe, odporne na biodegradację, pozostające w środowisku w stanie niezmienionym przez wiele lat.

Siloksany D4 i D5 służące do wyrobu silikonów kosmetycznych zostały umieszczone na Canada’s Cosmetic Ingredient Hotlist. Jest to dokument stworzony przez kanadyjskie organizacje zdrowotne i ekologiczne. Umieszczone na niej związki uznane zostały w świetle najnowszych badań za szkodliwe dla środowiska (jak w przypadku ww. silikonów) lub ludzkiego zdrowia.

Dlaczego są stosowane w kosmetykach?

Z punktu widzenia kosmetyki mogą być wykorzystywane jako składniki faz olejowych. Posiadają ponadto wiele zalet, ułatwiających producentowi wytworzenie produktu przy niewielkim nakładzie kosztów:

  • są dobrze tolerowane przez skórę
  • działają wyłącznie powierzchniowo, nie przenikają do wnętrza skóry
  • nie dają wrażenia tłustości
  • łatwo się rozprowadzają
  • tworzą trwały film na skórze, nie rozkładają się pod wpływem światła ani temperatury
  • nie utrudniają wymiany gazowej skóry
  • łatwo ulegają biodegradacji
  • ich dodatek pozwala na obniżenie zawartości olejów w kosmetyku
  • niektóre z nich są lotne co ułatwia równomierną aplikacje kosmetyku
  • są bierne wobec pozostałych składników kosmetyku

Ze względu na powyższe cechy stosowane są w kosmetykach:

  • ochronnych
  • do opalania
  • do golenia
  • tuszach do rzęs
  • podkładach
  • lakierach do paznokci
  • płynach do demakijażu
  • lakierach i innych preparatach zapewniających trwałość fryzur
  • szamponach

 

Bibliografia:

1. R. Glinka: Receptura kosmetyczna. Łódź. MA Oficyna Wydawnicza. 2003

2. M. Molski: Chemia piękna. Warszawa. Wydawnictwo Naukowe PWN. 2009

3. M.C. Martini: Kosmetologia i farmakologia skóry. Warszawa. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. 2007

4. S. Jurkowska: Surowce kosmetyczne. Dąbrowa Górnicza. Ośrodek Informatyczno-Badawczy „Ekoprzem” Sp. z o. o.. 2006

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Bądź na bieżąco z newsletterem

nowe wpisy, specjalne oferty, bieżące wydarzenia

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

NIE PRZEGAP OKAZJI NA CIEKAWE INSPIRACJE

Zapisuję się na newsletter(w każdej chwili możesz zrezygnować).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Subscribe to our newsletter

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software