Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Czarny bez… bez wątpienia godny polecenia

Czarny bez… bez wątpienia godny polecenia

fot. ©Osterland – Fotolia.com

W czasach starożytnych nazywany był „drzewem życia”. Doceniano zarówno jego właściwości lecznicze jak i walory estetyczne. Wykorzystywano nie tylko jego kwiaty i owoce, ale również korzenie i liście. Duże, rozłożyste krzewy były przy tym ozdobą wielu ogrodów. Dziś nieco zapomniany, a szkoda, bo jest bogaty w wiele składników wzmacniających organizm i wspomagających leczenie.

 

Zdrowy bukiet

Kwiaty czarnego bzu są bogate w flawonoidy, związki działające antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie oraz moczopędnie. Zawierają również cholinę, która ułatwia przyswajanie tłuszczów oraz umożliwia zachowanie odpowiedniej lepkości krwi. Zawartość garbników z kolei wpływa na działanie bakteriobójcze oraz przeciwbiegunkowe. Ponadto kwiaty są bogate w kwasy organiczne, sole mineralne oraz olejki eteryczne. Napar ma właściwości napotne i  przeciwgorączkowe, dlatego stosowany jest przy przeziębieniach i grypie. Działa też korzystnie na układ krwionośny, wzmacniając ścianki naczyń.

 

Owoce czarnego bzu

W małych jagodach czarnego bzu ukryta jest prawdziwa bomba witamin i związków mineralnych. Owoce są szczególnie bogate w witaminę C, ale zawierają także witaminy A, B1 i B2. Są bogate w antocyjany, które wzmacniają naczynia włosowate oraz korzystnie wpływają na procesy widzenia. Podobnie jak kwiaty, owoce są źródłem flawonoidów, garbników oraz kwasów organicznych. Zawierają sporo soli mineralnych takich jak potas, wapń, sód, żelazo oraz jod. Owoce czarnego bzu mają także (lecz nieco słabsze niż kwiaty), działanie moczopędne i napotne. Wykazują również właściwości przeciwbólowe, dzięki czemu wykorzystywane są przy leczeniu takich dolegliwości jak rwa kulszowa czy migrena. Znane są właściwości oczyszczające jagód czarnego bzu. Pomagają odtruwać organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, oczyszczają krew, poprawiają stan skóry.

 

A może domowe konfitury?

Składniki:

  • 1 kg owoców bzu
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2-3 g kwasku cytrynowego

Obierz owoce, a następnie wrzucić na syrop przyrządzony z cukru, wody i kwasku cytrynowego. Smaż  na wolnym ogniu nie dłużej niż 20 min.

UWAGA!

Zarówno surowe owoce  jak i kwiaty czarnego bzu są trujące. Zawierają sambunigrynę, toksyczny składnik który po spożyciu rozkładany jest do cyjanowodoru i może powodować uczucie słabości oraz wymioty. Podczas suszenia lub gotowania sambunigryna zostaje zneutralizowana i jest zupełnie nieszkodliwa.

 

Źródło:
dr Hanna Legutowska (SGGW), Tajemnice bzu czarnego, Działkowiec, nr 12
Anna Guttman, Czarny bez,www.poradnikzdrowie.pl