Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Eko, organic czy bio?

Eko, organic czy bio?


Polacy coraz częściej, chcąc prowadzić zdrowy tryb życia, zaczynają zwracać uwagę na to co jedzą.  Jedni z powodów ideologicznych, inni kierując się panującymi w społeczeństwie trendami. Zwiększający się popyt powoduje, że rynek tak zwanej zdrowej żywności aż kipi od nowości. Na co uważać, żeby wybrać naprawdę wartościowy produkt? Na jakie chwyty marketingowe uważać, żeby nie dać się, mówiąc kolokwialnie zrobić w balona?

 

Spójrz na etykietę!

Każdy produkt ekologiczny (pochodzący z ekologicznego gospodarstwa rolnego) musi być opatrzony etykietą na której znajdują się następujące informacje:

Read More

 

  1. Nazwa jednostki certyfikującej i numer certyfikatu
  2. Nazwa i adres producenta, oraz jeśli jest inny – właściciela lub sprzedawcy produktu
  3. Nazwa produktu oraz znak identyfikacyjny partii towaru
  4. 4. Napis „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”

Etykieta powinna także zawierać Logo Rolnictwa Ekologicznego UE. Na części produktów może też znaleźć się logo Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych Ekoland , który oznacza, że produkt spełnia najwyższe standardy ekologiczne.

Źródło: www.rolnictwoekologiczne.org.pl

Nazwa kusi…

Producenci  bio-jogurtów zapewniają nas, że pochodzą one z niczym nieskażonych terenów, gdzie na zielonych łąkach krowy leniwie żują trawę. Ile w tym prawdy? Jak często „100% naturalne” jest rzeczywiście naturalne? Czy bio-chleb jest zdrowszy od zwykłego? Dopóki za chwytliwą nazwą nie stoi odpowiedni certyfikat i logo, takiej pewności niestety nie mamy.

 

Zdrowa ≠ Ekologiczna

 

W błąd może wprowadzić nas także zamienne stosowanie nazw „żywność ekologiczna” i „zdrowa żywność”. Pierwsza  z nich  zarezerwowana jest jedynie dla produktów certyfikowanych, druga natomiast jest przeważnie tylko i wyłącznie chwytem marketingowym.

 

Zgodnie z prawem

 

Zasady dotyczące określania nazw żywności ekologicznej w krajach UE opisane zostały w Artykule 2 Rozporządzenia Rady NR 2092/91/EWG, z dnia 24 czerwca 1991 roku, w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 198, 22.7.1991, s. 1, z późn. zmian.).

W Polsce natomiast dla certyfikowanej żywności ekologicznej zarezerwowano nazwę ekologiczna i tylko taka może być używana.

 

Źródło:

Oficjalna strona  poświęcona rolnictwu ekologicznemu (we współpracy z Agencją Rynku Rolnego) www.rolnictwoekologiczne.org.pl