Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Jakość żywności eko

Jakość żywności eko


Cena zdrowia

 

Badania wskazują, że ceny żywności ekologicznej w krajach UE są przeciętnie 20-30% wyższe od cen żywności konwencjonalnej. W Polsce, eko-rynek dopiero od niedawna dynamicznie się rozwija, dlatego różnice mogą być nawet większe. W najbliższych latach ma się to zmieniać, jednak żywność ekologiczna zawsze będzie droższa. Dlaczego ceny produktów ekologicznych są wyższe? Czy warto płacić więcej?

Ilość kontra jakość

W przeciwieństwie do konwencjonalnego i przemysłowego rolnictwa, gdzie główny nacisk kładzie się na wielkość produkcji, gospodarstwa ekologiczne nastawione są przede wszystkim na dostarczanie konsumentom produktów o jak najwyższej jakości. Związane jest to równocześnie z wyższą ceną produktów ekologicznych ponieważ:

 

ü       Rośliny z upraw ekologicznych dają przeciętnie 20% mniejsze plony. Jest to związane zarówno z rezygnacją z chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, jak również stosowaniem tylko ekologicznego, niemodyfikowanego genetycznie materiału siewnego i sadzeniowego.

ü       Wydajność z ekologicznej produkcji zwierzęcej jest także znacząco niższa. Dotyczy to przede wszystkim mięsa oraz mleka.

ü       Zarówno roślinna jak i zwierzęca hodowla ekologiczna wymaga większej powierzchni. Zwierzęta muszą mieć zagwarantowaną przestrzeń do swobodnego poruszania się i wypasu na świeżym powietrzu. Uprawy ekologiczne, ponieważ dają niższy plon, także potrzebują większego areału.

ü       Prowadzenie gospodarstwa ekologicznego wymaga większych nakładów pracy. Oprócz troski o tak zwany dobrostan zwierząt rolnik zobowiązany jest dbać o stan środowiska naturalnego. Polega to między innymi na zapewnieniu różnorodności biologicznej np. poprzez utrzymywanie i wprowadzanie zadrzewień  śródpolnych, bogactwa gatunkowego roślin miedz, łąk czy pastwisk.

ü       Certyfikacja oraz kontrole w gospodarstwach ekologicznych generują wysokie koszty.

Inwestycja długoterminowa

Mądre powiedzenie głosi, że „co drogie to tanie”. Jeśli budujesz dom to tylko z solidnych materiałów, zatrudniając dobrych fachowców. Potraktuj organizm jak swój dom, zadbaj o to by służył ci jak najdłużej. Pamiętaj, że kupując droższe, ale sprawdzone produkty inwestujesz w swoje zdrowie. Efektów racjonalnego, ekologicznego żywienia nie dostrzeżesz po tygodniu czy nawet miesiącu. Największe rezultaty będą widoczne dopiero po latach. To właśnie wtedy okaże się, że inwestycja była opłacalna, że się zwraca. A korzyści wymierne, finansowe? Też będą, bo ciesząc się zdrowiem i dobrym samopoczuciem w przyszłości, z pewnością zaoszczędzisz na leczeniu i farmaceutykach.

 

Zadbaj o siebie już teraz!

 

Źródło

  1. Ceny produktów ekologicznych, www.rolnictwoekologiczne.org
  2. Zasady i cele rolnictwa ekologicznego, IFOAM-International Federation Of Organic Agriculture Movements, www.ifoam.org