Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Kozie mleko

Mleko kozie jest jednym z najstarszych pokarmów człowieka, popularnym zwłaszcza wśród ludów pasterskich i koczowniczych. W Polsce przez wiele lat koza była utożsamiana z biedą. W czasach PRL-u posiadanie kozy było wręcz powodem do wstydu. Niewymagające, niemal wszystkożerne zwierzę hodowane było przede wszystkim przez ludzi ubogich. Dziś wizerunek kozy jest już inny. W ostatnich latach pojawiła się wręcz moda na jej posiadanie. Coraz częściej zwierzęta te pojawiają się w gospodarstwach ekologicznych oraz w zagrodach ludzi dbających o swoje zdrowie i urodę. Wzrasta też spożycie mleka koziego. W 2008 roku producenci sprzedali 2,6 mln litrów tego napoju.

 

Mleko kozie lepsze niż krowie!

Pod wieloma względami mleko kozie przewyższa właściwościami mleko krowie. Dlaczego?

  1. Mleko kozie znacznie rzadziej niż wywołuje alergie. Mleko krowie zawiera tak zwane frakcje globulinowe, które traktowane jest przez śluzówkę jelit jako ciało obce. Wysypki, egzemy, biegunki i inne reakcje alergiczne są reakcją obronną organizmu. Badania wykazały, że u ponad 60% osób uczulonych na mleko krowie, alergia na mleko kozie nie występuje. Jest więc doskonałą alternatywą, szczególnie dla dzieci chorujących na skazę białkową. Można je podawać już niemowlętom powyżej 4 miesiąca życia.
  2. Dietetycy zwracają uwagę na różnicę w strukturze tłuszczów. Mleko krowie, musi być poddawane w układzie pokarmowym homogenizacji, czyli rozbijania dużych, niejednorodnych cząstek tłuszczu na mniejsze. Nie jest to proces korzystny dla organizmu i może powodować zwiększenie uwalniania cholesterolu do krwi. Tłuszcz w mleku kozim natomiast ma postać małych, homogenicznych cząsteczek, dzięki czemu nie obciąża jelit i jest bardziej lekkostrawne.
  3. Składniki mineralne takie jak wapń, fosfor czy magnez są łatwiej przyswajalne. Spożywanie mleka koziego sprzyja prawidłowemu rozwojowi układu kostnego u dzieci oraz zapobiega demineralizacji kości u osób starszych.
  4. Mleko kozie zawiera mniej tłuszczu oraz więcej białka niż mleko krowie. Polecane jest osobom dbającym o linie oraz sportowcom.

 

Jedni zachwalają inni nienawidzą…

Dla osoby pijącej mleko kozie po raz pierwszy zarówno wygląd jak i smak oraz zapach mogą okazać się delikatnie mówiąc „specyficzne”. Barwa jest kremowa lub wręcz żółtawa, co spowodowane jest występowaniem karotenu, smak nieco słony i korzenny, a w przypadku gdy koza hodowana jest w oborze, mleko może przybierać dosyć nieprzyjemny zapach. Jest on znacznie mniej intensywny, gdy zwierze hodowane jest swobodnie.

A może kozi ser?

Osobom nie mogącym przekonać się do smaku koziego mleka poleca się sery. Obecnie na naszym rynku dostępny jest całkiem spory ich asortyment. Możemy spróbować między innymi  sery świeże, twarożki oraz sery dojrzewające.

 

Źródło:
Małgorzata Szymańska, Kozie mleko dla zdrowia i urodywww.poradnia.pl
Joanna Zdzienicka, Kozie czy owcze – jakie mleko najzdrowsze?, www.dziecko.onet.pl