Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Ryba na wszystko wpływa

Ryba na wszystko wpływa

fot. ©stillkost – Fotolia.com

Spożycie ryb w Polsce znacząco odbiega od ideału. Popełniamy wielki błąd, gdyż są one bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Spożywanie ryb ma bardzo długą historię – były one jednym z pierwszych produktów spożywczych, które człowiek nauczył się wykorzystywać jako pożywienie. Wykopaliska archeologiczne (np. harpuny i haczyki z krzemienia i kości) dowodzą, że stało się to co najmniej 10-12 tys. lat p.n.e. Epoka neolitu przyniosła już umiejętność połowu za pomocą sieci i prymitywnych łodzi.

Początkowo ryby suszono. Działo się tak do czasu, gdy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień do ich wędzenia. W starożytnej Grecji i Rzymie ryby były uważane za przysmak i stanowiły ozdobę najbogatszych stołów.

 

Podział ryb na morskie i słodkowodne

W zależności od pochodzenia ryby dzielimy na:

  1. słodkowodne, żyjące w wodach śródlądowych lub przebywające w nich co najmniej przez część swego życia,
  2. morskie, żyjące wyłącznie w wodach morskich:
  • ryby bałtyckie- gatunki złowione w Morzu Bałtyckim i w cieśninach duńskich na wschód od Skagen,
  • ryby daleko morskie- złowione poza Bałtykiem.

Ryby morskie różnią się nieco zawartością składników odżywczych od ryb słodkowodnych: mają m.in. znacznie więcej tłuszczu. Jest to jednak korzystne, zawiera on bowiem niezbędne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Są one wykorzystywane w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Zmniejszają stężenie trójglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się zakrzepów. Należy dodać, że źródłem tych kwasów są tylko ryby morskie, nie możemy ich znaleźć w żadnych innych produktach!

Szczególnie bogate w kwasy omega-3 są: łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Od zawartości tłuszczu w rybie zależy jej wartość energetyczna. Ryby morskie dostarczają ok. 70-115 kcal/100 g mięsa, słodkowodne zaś 25-75 kcal. Zawierają też wiele cennych składników, m.in. fosfor, selen, magnez, wapń (jedzone ze szkieletem) oraz witaminę D. Szczególnie ważna jest obecność jodu, koniecznego do prawidłowej pracy tarczycy oraz selenu, wykazującego działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.

 

Kaloryczność ryb

Kaloryczność ryb jest bardzo różna i w przypadku ryb chudych zazwyczaj nie przekracza 100 kcal w 100 g. Więcej kilokalorii dostarczają ryby tłuste: łosoś, makrela, węgorz, których to kaloryczność zbliżona jest do 200, a nawet 300 kcal w 100 g. Uważajmy także na przetwory rybne, takie jak: tuńczyk w oleju (190 kcal w 100 g, przy czym masa zawartości konserwy jest zazwyczaj większa niż 100 g), paprykarz (ok. 180 kcal/100 g), pasztet rybny (ok. 260 kcal w 100 g). Najmniej kilokalorii zawierają ryby przyrządzone metodą gotowania na parze czy zapiekania z warzywami w małej ilości tłuszczu (najlepiej bez tłuszczu).

 

Wartość kaloryczna (kcal w 100 g) różnych gatunków ryb:

  •  Dorsz świeży – 78 kcal
  • Halibut biały, świeży – 98 kcal
  • Łosoś świeży – 201 kcal
  • Makrela świeża – 181 kcal
  • Okoń świeży – 82 kcal
  • Pstrąg strumieniowy – 97 kcal
  • Sola świeża – 83 kcal
  • Śledź świeży – 161 kcal
  • Węgorz świeży – 278 kcal

 

Skład chemiczny i wartość odżywcza ryb morskich

Skład chemiczny mięśni ryb pod względem ilościowym i jakościowym jest różna. Wpływa na to wiele czynników, takich jak: gatunek, wiek, miejsce żerowania i rodzaj pożywienia, a także czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem, przygotowaniem do obroki.

To skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz witamin: A, D i B12. Bogactwo białka i życiodajnych pierwiastków: magnezu, potasu, cynku, jodu, fluoru i fosforu. Mają one korzystny wpływ na wzrok, budowę i rozwój kości, wygląd skóry, poziom cholesterolu, jak również na pracę tarczycy.

Spożywanie ryb morskich, dzięki obecności kwasów omega-3, pełni ważną rolę w zapobieganiu rozwojowi chorób układu krążenia, miażdżycy, arytmii serca i nadciśnienia. Szczególnie zalecane jest spożywanie tłustych ryb, ponieważ to właśnie one zawierają największe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuste ryby to: sardynki, makrele, łososie, tuńczyki, śledzie itd.

 

Źródło:
http://resmedica.pl/
http://abcodchudzanie.pl/