Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Na cebulkę

Na cebulkę

W zimie na cebulkę można się nie tylko ubrać ale i połakomić. Z wielu powodów :

– podnosi ona poziom korzystnego cholesterolu HDL we krwi jak i zmniejsza jej lepkość

– reguluje poziom cukru we krwi

– zabija bakterie

– pomaga w oczyszczaniu oskrzeli

Dlatego też amatorzy surowej jak i gotowanej cebuli mają rację!

Na przeziębienia

W przekazach ludowych i historycznych cebula dodawana do zupy, smażona albo w formie syropu była stosowana jako lek na przeziębienie. Mnie zresztą również w dzieciństwie raczono syropkiem z cebuli zasypanej cukrem, co widzę jest potwierdzone naukowo!

Na serce

Prof. Gurewich z Universytetu Tufts zaleca swoim pacjentom z chorobami serca aby jedli cebulę. Udowodnił on w swoich badaniach, że surowa cebula podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi. Zalecana przez niego dawka to pół średniej wielkości surowej cebuli lub sok z takiej porcji. Mimo iż profesorowi nie udało się zidentyfikować substancji, która sprawia że nasz dobry cholesterol się podwyższa, stwierdził on że gotowanie cebuli, pozbawia jej tej dobroczynnej właściwości. Trzeba jednak pamiętać, że nie u każdego poziom HDL się zwiększy – w badaniach nastąpiło to u 3 na 4 osoby.

Na cukrzycę

W niektórych badaniach stwierdza się, że ze difenylamina – składnik soku z cebuli lepiej obniżała poziom cukru u królików niż tolbutamid (znany lek na cukrzycę).

Jako antybiotyk

Cebula dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym jest nie tylko środkiem na przeziębienia ale także potrafi dezynfekować. Zresztą pewnie wielu nas miało do czynienia z sytuacją, gdy po użądleniu osy, skwapliwie przykładano cebulkę do miejsca ukąszenia..

Zawierzając więc ludowej tradycji jak i badaniom naukowców śmiało sięgajmy ten tani i łatwo dostępny środek!

Zródło : Apteka Żywności – Jean CARPER

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl