Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Co z tym mlekiem?

Pij mleko będziesz wielki! Prawda czy fałsz? Od zamierzchłych czasów żyjemy w przekonaniu, że mleko to, najlepsza z możliwych mieszanka wielu minerałów- wapń, białko, sole mineralne i witamin- D, A, B2, E i K. Zatem czy te składniki naprawdę są tak wartościowe jak powszechnie mówi się o nich w różnych przekazach medialnych….?

 

„Pija mleko będziesz wielki” – a może kaleki?

Od 2002 roku ruszyła kampania reklamowa – „Pij mleko będziesz wielki”. Twarze tych spotów to znane z show biznesu osoby, m. in. Kayah, Bogusław Linda, Krzysztof Hołowczyc i polska snowboardzistka Jagna Marczułajtis. Organizatorem tego przedsięwzięcia jest Międzynarodowe Stowarzyszenie Reklamy. Jego ideą jest wzmożenie działania profilaktycznego osteoporozy, poprzez uczynienie picia mleka trendem. A co ciekawe stowarzyszenie promuje mleko za darmo. W promocję napoju od polskiej krowy włączyła się nawet część lekarzy. Zagrzmieli, że dzieci piją mleka za mało, i że to źle się skończy. Na szczęście nie wszyscy medycy wierzą w zbawienne działanie tego napoju. Z roku na rok zwiększa się ilość krytyków wobec powszechnej idei mleka.

 

Magiczny skład mleka czyli dlaczego trzeba je pić?

Najbardziej znanym i najbardziej pożądanym składnikiem  mleka jest wapń. To on wspomaga budowę i rozwój kości. Jest także niezbędny do budowy zębów. Krąży także we krwi i w płynach ustrojowych. Jeśli jest go tam zbyt mało, pojawiają się kłopoty z krzepliwością krwi, drżenie mięśni, a układ nerwowy i hormonalny nie funkcjonują sprawnie.
Rozbudowa kości w organiźmie człowieka:

  • 0 – 10 lat tworzy się połowa masy kostnej,
  • 11 -20 przybywa nam kolejne 40% masy kostnej,
  • 21 – 30 przybywa nam pozostałe 10%,
  • od 30 – x roku życia kończy się proces mineralizacji kości i zgromadzony w nich wapń będzie służył jako rezerwa do końca życia.

Normy wapnia jakie powinno się dostarczać codziennie do organizmu, proporcjonalne do wieku:

  • niemowlęta – do końca 6. miesiąca życia – 400 mg
  • starsze niemowlęta – do końca 1. roku życia – 600 mg
  • dwu- i trzylatki – od 800 do 1000 mg
  • dzieci od 4 do 9 lat – 800 mg
  • od 10 do 18 lat – 1200 mg

Zawartość wapnia w 100 g produktu:

  • mleko – 120 mg
  • soja- 240 mg
  • pietruszka – 193 mg

Jak widzimy mleko nie jest najbogatszym źródłem wapnia. Po mimo, tego, że w reklamach huczy na temat jego wpływu na zdrowie.

 

Powszechne informacje na temat mleka

Mleko oraz przetwory mleczne to najlepsze źródło wapnia – spożywanie ich w zalecanych dawkach (w przypadku mleka to 2 szklanki) zaspokaja w 100% dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Wapń w mleku chroniony jest przez specjalne białka, dzięki czemu nie wytrąca się z roztworu i jest wydajniej przyswajany przez organizm. Ów składnik mineralny m.in. zapewnia prawidłowy rozwój układu kostnego, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych i umożliwia skurcze mięśni.

Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie mleka. Posiada ono bowiem nad wyraz unikalny skład oraz wysokie walory dietetyczne. Wraz z mlekiem do organizmu człowieka dostarczane są nie tylko podstawowe składniki odżywcze, ale również spore ilości wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żeby wymienić te najważniejsze. Mleko uzupełnia także nasze zapotrzebowanie na witaminy, przede wszystkim będąc wydzieliną bogatą w grupę B tych związków – zwłaszcza w ryboflawinę. Warto przypomnieć, że w przypadku wapnia, mleko oraz jego przetwory stanowią najlepsze źródło tego pierwiastka. A przecież wapń jak dobrze wiemy pomaga nam ustrzec się przed chorobami kości.

 

Mleko na zdrowie czy na garnuszku koncernów mlecznych?

Mleko to samo zdrowie krzyczą reklamy we wszystkich mass mediach. Jednakże ostatnimi czasu pojawiają sie pojedyncze głosy, które sprzeciwiają się teorii zdrowego mleka. Czy oni chcą zwrócić na siebie uwagę, czy może mają dowody na to, co tak usilnie twierdzą…? Jednym z sprzeciwników zbawiennego działanania mleka jest doktor Eugeniusz Zbigniew Siwik, autorytet w dziedzinie ginekologii i położnictwa, twórca pierwszej w Polsce Kliniki i Szkoły Porodu Naturalnego. Jego pasją jest dietetyka. Twiedzi on iż: „Medycyna bierze dziś udział w jednym z największych oszustw ostatniego stulecia. Jest na usługach koncernów, którym nie zależy na zdrowiu dzieci, tylko na pieniądzach. Lekarze nabrali wody w usta, bo tak jest bezpieczniej.” Dr Siwik używa mocnych słów, na nich nie kończąc swojej argumentacji antymlekowej. Uważa, iż zawarte w mleku składniki są przyczyzną uszkodzeń wielu narządów wewnętrznych człowieka, prowadzi ono do nieodwracalnych zmian w układzie naczyniowym, sercowym i kostnym. Co za tym idzie mleko nie wzmacnia kości, lecz wręcz przeciwnie je osłabia – wypłukuje wapń z organizmu. „Mleko krowie to najlepszy przepis na wózek inwalidzki” – grozi.
Swoje stwierdzenia popiera statystykami móiąc, iż osteoporoza występuje w największej skali w regionach, gdzie jest duże spożycie mleka. Mówiąc o osteoporozie swoje tezy popiera wiedzą zawartą w książce „Osteoporoza” autorstwa Annemarie Colbin.

Opócz polskiego lekarza, takie samo zdanie ma wielu naukowców i badaczy tego napoju. Coraz więcej uczonych sprzeciwia się ideii dobrego mleka, na poparcie swoich tez wydają pubikacje, książki, w których, w sposób sumienny i poparty faktami udowadniają swoje racje. Do tych przeciwników zaliczy należy między innymi:

  • Daniel Reid „Tao zdrowia”
  • Dr Frank Oski „Proszę nie pij mleka”
  • Michał Tombak „Droga do zdrowia”
  • Dr nand Kishare Sharma „Mleko cichy morderca”
  • Annemarie Colbin „Osteoporoza”
  • G.P.Małachow ” Oczyszczanie organizmu i prawidłowe żywienie”

„Pij mleko będziesz wielki”- to hasło reklamowe zna każdy Polak, od 5- latka, po dorosłe osoby. Widzimy je w telewizji, na billboardach, słyszymy na ten temat komentarze znanych osób. W tej prozdrowotnej kampanii wzięły udział takie gwiazdy jak: Bogusław Linda, Krzysztof Hołowczyc oraz Otylia Jędrzejczak. Czy znają prawdę na temat mleka czy opierali się na mitach…

Z drugiej zaś strony, większa uwaga skupiana jest wedle przekonania, że mleko to tanie i zdrowe źródło białka i wielu witamin i minerałów. Na te stwierdzenia również istnieje wiele argumentów. Dokładne informacja dotyczące walorów i spożycia mleka możemy odnaleźć w raporcie „Mleko i jego przetwory – niezbędne produkty w zachowaniu zdrowia”. Opracowanie przygotował zespół ekspertów w składzie: dr n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, prof. dr hab. Marek Naruszewicz, dr hab. med. Artur Mamcarz, lek. med. Bożena Mamcarz. W raporcie autorzy wykorzystują badania prowadzone w Polsce, innych krajach europejskich oraz w Stanach Zjednoczonych. Dokonują analizy nad spożyciem mleka w różnych regionach świata, skupiają się na wartościach odżywczych różnych gatunków mleka, wyjaśniają procesy, jakim jest poddawane mleko podczas produkcji przemysłowej. W raporcie tym możemy równiez naleźć informacje o profilaktyce mleka. Autorzy skupiają się nad działaniu mleka w przypadku wystąpienia lub nie, nowotworów (szczególnie raka piersi), chorób układu krążenia, chorób cywilizacyjnych (zaburzenia metaboliczne – otyłość, nadciśnienie tętnicze). Raport ten można znaleźć na stronie www.mleko.com.

 

Trend mleka w Polsce

W Polsce, gdzie nasza tradycja picia mleka jest stosunkowo długa, problemy z przyswajaniem cukru mlecznego, zwanego laktozą, ma co drugi obywatel.
Z badań doktor Doroty Szostak-Węgierek z Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie wynika, że prawie 20% polskich dzieci ma niedobór enzymu trawiącego laktozę. – Objawy nietolerancji mleka mogą ujawniać się nawet po latach – twierdzi dietetyczka.

Zły wpływ mleka na funkcjonowanie naszego organizmu to nie tylko o laktoza. W 2001 roku nowozelandzki badacz doktor Corrie McLachlan ogłosił wyniki badań, z których wynikało, że mleko, a  dokładnie zawarta w nim kazeina (rodzaj białka), jest przyczyną chorób serca. Wnioski tegoż naukowca umieszczono w międzynarodowym internetowym serwisie o wymownej nazwie “No milk page” (strona bez mleka).  A co jest na tą chwilę bardzo interesujące, to do przeglądania tego serwisu, na którym znalazło się wiele publikacji, ostrzegających ludzi przed piciem mleka z różnych powodów, do dziś zachęca i poleca ją na swojej stronie internetowej zespół lekarzy III Kliniki Chorób Dziecięcych Akademii Medycznej w Białymstoku.
Profesor Edward Tadeusz Zawisza, jeden z najwybitniejszych polskich alergologów, stwierdza, iż mleko jest jednym z najgroźniejszych alergenów pokarmowych. Świadczy o tym ilość składników, których organizm człowieka nie toleruje. Mleko, ma ich, aż pięć. Groźne mogą być także zanieczyszczenia mleka, takie jak penicylina i białka pszenicy.

 

Czym zastąpić mleko krowie?

Jeżeli przyjąć, że mleko powinny pić tylko nowonarodzone ssaki, to czym zastąpić je u dorosłych osobników. Same witaminy i minerały, które odnajdziemy w mleku, znajdziemy ich duże ilości w warzywach strąkowych i wszystkich pozostałych, owocach, a także rybach. Sam wapń możemy odnaleźć w znacznie większych ilościach chociażby w warzywach wymienionych powyżej.

Zatem czy mleko jest nam – dorosłym osobnikom – niezbędne do życia? Czy możemy je zastąpić innymi produktami, które mogą stanowić substytut tego napoju…? Warzywa, owoce, a może mleko sojowe…


źródła :
www.foody.pl
www.edziecko.pl
www.faceci.com.pl
otworz-oczy.org
www.mleko.com
www.owoce-warzywa.com
www.fit.pl
www.focus.pl
www.nowiny.gliwice.pl
senior.medigo.pl
www.zdrowezywienie.yoyo.pl
www.erodzina.com