Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Gumy w kosmetykach naturalnych – co to i po co?

Gumy w kosmetykach naturalnych – co to i po co?

 

 

Gumy roślinne pozyskiwane są najczęściej z pni drzew w skutek ich uszkodzenia, infekcji, ale także z nasion niektórych roślin. Stosowane są także gumy pozyskiwane metodami biotechnologicznymi. Są to związki o strukturze polisacharydów. W wodzie posiadają zdolność pęcznienia, żelowania, stabilizują, zagęszczają kosmetyk. Zmiękczają, wygładzają naskórek oraz włosy.

Zdolność rozpuszczania w zimnej wodzie posiadają jedynie trzy gumy: arabska, guar, ksantanowa, pozostałe należy poddać działaniu wyższej temperatury.

A dokładnie?

 

 

Xanthan Gum, guma ksantanowa – stabilizuje emulsje, zagęszcza kosmetyk, posiada właściwości żelujące. Otrzymywana metodami biotechnologicznymi przy udziale bakterii. Jest dobrze tolerowana przez skórę.

Gellan Gum, guma Gellan – otrzymywana biotechnologicznie przy udziale bakterii. Posiada właściwości żelujące, stosowana w pastach do zębów.

Tragacanth Gum, Astragallus gumifer, guma tragakantowi – jest to zestalony sok pozyskiwany z krzewów Astragallus gumifer, występuje w postaci żółtych lub białawych grud pozbawionych smaku i zapachu. Posiada właściwości zagęszczające, stabilizujące kosmetyk, stosowana także jako składnik wiążący w pastach do zębów. Zawiera zarówno polisacharydy rozpuszczalne (40%) jak i nierozpuszczalne (bassoryna, 60%) w wodzie.

Gummi arabicum, Gum arabic, Acacia, Acacia Catechu, Gum Senegal, guma arabska – Pozyskiwana ze skaleczeń w pniu drzewa Acacia Catechu, akacji sudańskiej. Po zestaleniu przyjmuje postać grudek. Stosowana jako emulgator, zagęszczacz, wiąże wodę, stabilizuje pianę, zmiękcza naskórek. Rozpuszcza się w wodzie w stosunku 1:2.

Guar Gum, Cyanopsis Tetragonalba, guma guar – pozyskiwana z nasion Cyanopsis Tetragonalba. Posiada zdolność pęcznienia w zimnej wodzie. Stosowana w kosmetykach jako emulgator, stabilizator.

Carob Gum, Ceratonia Siliqua, Locust Bean Gum, guma karob – pozyskiwana z nasion drzewa świętojańskiego – Ceratonia siliqua. Ma zdolność pęcznienia w zimnej wodzie, zaś w gorącej tworzy roztwór zwiększający lepkość w trakcie chłodzenia. Tworzy żel, ale dopiero po zmieszaniu z gumą ksantanową.

Karaya gum, Sterculia Urens, tragakanta indyjska, guma karaya – jest to żywica pochodząca z pni drzewa Sterculia Urens. Stosowana w kosmetykach do modelowania włosów.

 

Opracowała Joanna Dyląg

 

Bibliografia:

  1. M. Molski: Chemia piękna. Warszawa. Wydawnictwo Naukowe PWN. 2009
  2. E. Fink: Kosmetyka. Przewodnik po substancjach czynnych i pomocniczych. Wrocław. MedPharm Polska. 2007
  3. S. Jurkowska: Surowce kosmetyczne. Dąbrowa Górnicza. Ośrodek Informatyczno-Badawczy „Ekoprzem” Sp. z o. o.. 2006