Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Glinki Kosmetyczne

Glinki Kosmetyczne

Co to jest argilloterapia?

Argilloterapia to leczenie gliną. Stosowane były od wieków, początkowo na terenie Azji, skąd wieść o ich niezwykłym działaniu rozprzestrzeniała się na resztę świata. Aktywność kosmetyczna glinek jest konsekwencją określonego składu chemicznego oraz tworzonej przez nie struktury. Glinki są podstawowym składnikiem masek, ale także pudrów, mydeł. Posiadają zdolności chłonące, ściągające, pieniące, ścierające, stabilizujące pianę, pobudzają regenerację skóry.

 

 

 

Są szczególnie zalecane do pielęgnacji cery tłustej.

Glinki kosmetyczne można nabyć zarówno w postaci jednoskładnikowych preparatów, do samodzielnego rozrobienia w domu lub jako składnik złożonych kosmetyków.

 

 

 

Walory kosmetyczne glinek:

  • chłonne
  • przeciwzapalne
  • ściągające
  • złuszczające
  • oczyszczające
  • wygładzające
  • rewitalizujące skórę

Kaolin, glinka lecznicza, glinka porcelanowa, glinokrzemian – posiada zdolności chłonące wilgoć, zagęszczające produkt kosmetyczny, co ułatwia jego użycie. Stosowany w maskach, pastach do zębów, pudrach, mydłach, kosmetykach kolorowych.

Bolus alba, White Clay, glinka biała – otrzymana poprzez oczyszczenie kaolinu. Stosowana, bywa w postaci białego pigmentu, po zabarwieniu, jako składnik szminek, cieni do powiek, pigmentów.

Bolus ruba, Red Clay, glinka czerwona – odmiana kaolinu zawierająca tlenek żelaza. Dodawana jako czerwony pigment do szminek, pudrów, róży. Posiada właściwości wygładzające, stosowana jest w maskach dla cery wrażliwej.

Pink Clay, glinka różowa – mieszanka glinki białej oraz czerwonej

Montmorillonite, Green Clay, Illite, glinka zielona – wchodzi w skład kosmetyków oczyszczających i odświeżających takich ja peelingi, czy maski. Posiada właściwości wspomagające walkę z trądzikiem: chłonące, złuszczające, ściągające, oczyszczające, wygładzające, przeciwzapalne, Ponadto rewitalizuje skórę, wspomaga jej regenerację. Zawiera dwadzieścia soli mineralnych.

Yellow Clay, glinka żółta – posiada skład zbliżony do glinki czerwonej, najbogatszy w żelazo z wszystkich glinek. Wchodzi w skład peelingów, masek, mydeł. Posiada właściwości chłonące nadmiar wydzielanego sebum, złuszczające nadmiernie skeratynizowany naskórek. Działą ściągająco, pomaga w zamykaniu porów skóry oraz jej oczyszczaniu, wygładza. Wykazuje ponadto aktywność przeciwzapalną ułatwiającą przywrócenie do stanu równowagi wyprysków trądzikowych, rewitalizuje skórę, wspomaga jej regenerację oraz zagęszcza kosmetyk ułatwiając jego stosowanie. Zalecana do pielęgnacji cery przetłuszczającej się, wrażliwej, normalnej.

 

Opracowała Joanna Dyląg

Bibliografia:

  1. M. Molski: Chemia piękna. Warszawa. Wydawnictwo Naukowe PWN. 2009
  2. E. Fink: Kosmetyka. Przewodnik po substancjach czynnych i pomocniczych. Wrocław. MedPharm Polska. 2007
  3. S. Jurkowska: Surowce kosmetyczne. Dąbrowa Górnicza. Ośrodek Informatyczno-Badawczy „Ekoprzem” Sp. z o. o.. 2006