Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Dlaczego warto jeść truskawki

Dlaczego warto jeść truskawki

fot. storeko

Ich aromat i smak zaczyna wodzić nas za nos w czerwcu, stan ten trwa do sierpnia lub przy późniejszych odmianach nawet do wczesnej jesieni. Mówi się, że powstały w XVII w, poprzez skrzyżowanie poziomki wirginijskiej z olbrzymią poziomką chilijską. „Stworzenie” tych kuszących owoców najprawdopodobniej zawdzięczamy amerykańskim ogrodnikom.

 

Co zawierają truskawki?

Truskawka zawiera szereg witamin i minerałów.  W 100 g. truskawek  znajdziemy 60 mg witaminy C, 100 mcg. witaminy B2, 30 mcg. witaminy B1 i około 100 j.m. witaminy A. Ponadto te czerwone owoce posiadają całe mnóstwo różnorodnych minerałów są to m.in.: wapń, fosfor i magnez, które odkwaszają organizm. Z uwagi na wysoką zawartość żelaza przybędzie naszemu organizmowi składników krwiotwórczych i wzmacniających nasz organizm. A mangan, tak przez nas poszukiwany nie tylko na wiosnę, wpływa odświeżająco na urodę i włosy. Nie należy pominąć innego ważnego składnika, którym jest kwas elegonowy- jest tarczą ochronną przed nowotworami.

Skład truskawek, to także bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii, i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu, co zdecydowanie korzystnie wpływa na naturalną florę bakteryjną organizmu. Co więcej, dzięki spalaniu tłuszczy te kuszące smakołyki posiadają właściwości odtruwające i detoksykujące. A to wszystko za sprawą bromeliny- enzymu- który odpowiada za rozkład białka. Dlatego truskawki są polecane osobom, które chcą obniżyć swoją wagę i osobom, które mają problemy z trawieniem białka.

Należy pamiętać także, że żelazo, które występuje w truskawkach, w pokaźnych ilościach, będzie chronić nas przed anemią, wzmocni organizm i na dodatek świetnie odświeży cerę i włosy. Truskawki są godym przeciwnikiem reumatyzmu i artretyzmu. Są polecane przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych, a to dlatego, że obniżają kwasowość moczu.

 

Kto nie powinien jeść truskawek?

Niestety, nie każdy może pozwolić sobie na tą letnią rozkosz, ponieważ truskawki często wywołują alergię. Objawia się najczęściej jako czerwona, swędząca pokrzywka. Z tego względu, nie należy spieszyć się z włączaniem do diety truskawek dzieciom poniżej 1 roku życia. Ich organizm jest jeszcze bardziej wrażliwy, jeżeli nie chcemy wywołać u pociechy alergii, bądź uczulenia na truskawki to powinniśmy nie spieszyć się z nauką spożywania tego owocu. Podobnie sytuacja ma się u matek karmiących, które także powinny być ostrożne z jedzeniem truskawek, ażeby dzidziuś nie dostał wysypki lub kolki. Tych czerwonych kusicielek powinny wystrzegać się przede wszystkim osoby uczulone na salicylany (np. aspirynę), gdyż owoce te zawierają znaczne ilości tych związków. Kiedy zaczynają się biegunki wraz z włączeniem do diety truskawek, jest to znak, że niestety nie są one pisane (zalecane) takiej osobie.

Truskawka to jest owoc 2w1. Smaczny a przy tym pożyteczny.

 

Opracowała Wiola Chrobak

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Bądź na bieżąco z newsletterem

nowe wpisy, specjalne oferty, bieżące wydarzenia

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

NIE PRZEGAP OKAZJI NA CIEKAWE INSPIRACJE

Zapisuję się na newsletter(w każdej chwili możesz zrezygnować).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Subscribe to our newsletter

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software