Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Prosta ale bogata – marchewka

Prosta ale bogata – marchewka

To rude warzywo, którego pierwsze korzenie wyrastały na terenie Europy. Dzisiaj jest hodowana już na całym świecie. Jej słodki smak zachęca do spożywania, chociaż ostatnimi czasy częsciej sięgamy po marchewkę, ponieważ zaczynamy poznawać coraz więcej jej właściwości.
Pomijając fakt, że na przesztrzenia lat wartości wszystkich warzyw i owoców zubożały min.o 50%, to ten rudy korzen wzbogaca nasz organizm o wiele minerałów.

Bogactwa w rudym korzeniu

Z witamin to rude warzywo, najwięcej zawiera karotenu, czyli prowitaminy A. Odmiany ciemnopomarańczowe zawierają około 8,1 mg karotenu(na 100g), a marchew żółtawa – pięć razy mniej. Zawiera także witaminę E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witaminę C, a ponadto inozytol, kwas jabłkowy oraz pektyny. W znacznie mniejszej ilości, w marchwi są takie witaminy jak: D, E, H, K, PP.
Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość karotenu, który niesamowicie korzystnie wpływa na nasz wzrok. Ponadto wzmacnia odporność naszego organizmu i korzystnie wpływa na stan i koloryt naszej skóry.  Ma także działanie antyoksydacyjne i wzmacniające walkę z drobnoustrojami.
Składniki mineralne stanowią przeciętnie około 1%, z czego 28 mg potasu, 45 mg sodu, 35 mg wapnia, 31 mg fosforu, 24 mg siarki, 21 mg magnezu, 0,7 mg żelaza, 0,3 mg manganu, 0,05 mg miedzi, 0,1 mg cynku, 0,002 kobaltu.

Zdrowie płynące z marchewki

Dzięki obecności dużej ilości błonnika, korzeń marchwi pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, skutecznie zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Pomaga w wydalaniu z organizmu toksyn i innych produktów odpadowych przemiany materii.

Amerykańscy naukowcy twierdzą, że jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu, jednocześnie zmniejszając przez to ryzyko zawału serca o 20%.

Ten rudy korzeń pomaga także przy zbyt wysokim ciśnieniu, oraz przeciwdziała cukrzycy. Informacją przydatną dla palaczy może być to, że beta – karoten blokuje silne związki rakotwórcze, pochodzące z dymu tytoniowego. Sprzeciwia się również duymom spalinowym, chroniąc organizm przed ich szkodliwym działaniem.

Dzięki marchwi możemy, w sposób naturalny, wygładzić deliktane zmarszczki i uzyskać piękną opaleniznę, bez narażanie skóry na promienowanie ultrafioletowe.
Prowitamina A jest składnikiem nietoksycznym, dlatego nie trzeba sie bać, gdy skóra przybierze brązowawy odcień.

Osoby, które są skazane na wielogodzinną pracę przed komputerem również powinni pomyśleć o tym, aby ich dieta poszerzyła się o marchewkę. Stosunkowo duża zawartość witaminy A działa zbawiennie, wręcz relaksująco na przemęczone oczy. Co ciekawe jest stosowana w profilaktyce zaćmy.

Godnym uwagi jest inozytol. Związek ten jest głównym składnikiem lecytyny, zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie, aby mogła pracować w harmonii z innymi organami. Przypuszcza się też, że niedobór inozytolu w organizmie może być przyczyną niepłodności u mężczyzn.

Marchew najlepiej spożywać surową, ponieważ kiedy podlegnie obróbce termicznej, straci znaczną część witamin i minerałów. Więc chrupmy na zdrowie, bo naprawdę warto!!!

Opracowała Wiola Chrobak