Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Acerola na zdrowie!

Acerola na zdrowie!

 

O tym, że witamina C (kwas askorbinowy) jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu słyszeliśmy wszyscy już od najmłodszych lat. Wiemy, że pomaga w leczeniu przeziębień, grypy, wzmacnia odporność, etc. Nie wszyscy jednak wiedzą o innych właściwościach witaminy C…

Co dobrego dzięki witaminie C?

Któż z nas leczyłby na przykład alergię witaminą C? Otóż sprawdzone jest, iż witamina C w dużych dawkach – kilka gram dziennie (tak, tak kilka gram wcale nie szkodzi, a wręcz może pomóc) może na tyle wzmocnić odporność organizmu, aby potrafił walczyć z wszelkiego rodzaju alergenami. Ponadto witamina C podnosi poziom dobroczynnej substancji we krwi, jaką jest cholesterol HDL (tzw. dobry cholesterol), który przenosi cząsteczki „złego cholesterolu” LDL do wątroby, gdzie są niszczone. Kolejną cenną właściwością kwasu askorbinowego są jego właściwości przeciwutleniające, czyli zdolność do walki z wolnymi rodnikami, które atakując zewsząd nasz organizm mogą powodować nawet tak poważne choroby jak nowotwory czy choroby serca.

Naturalnie, że acerola!

Najlepiej aby witamina przyjmowana w dużych dawkach była pochodzenia naturalnego. Przede wszystkim powinno się ją przyjmować poprzez spożywanie wszelkiego rodzaju cytrusówczarnych porzeczek czy natki pietruszki. Można także taką naturalną witaminę C zażywać w kapsułkach. Najlepszą alternatywą dla tradycyjnego chemicznego kwasu askorbinowego jest wyciąg z wiśni acerola, która zawiera najwięcej naturalnej witaminy C na świecie (około 30 razy więcej witaminy C niż cytryna), a ponadto nie ma w niej żadnych sztucznych dodatków, które mogłyby nam zaszkodzić w dużych ilościach. Ponadto witamina C uwalnia się z tego typu kapsułek znacznie wolniej niż z tradycyjnej chemicznej tabletki, ponieważ stworzona jest z naturalnej celulozy, która tak łatwo nie ulega rozkładowi. A jeśli witamina uwalnia się długo, to i organizm od razu nie wydala jej nadmiaru, dzięki czemu cały czas jest zaopatrzany w ten cenny związek.

Witamina długowieczności

Ciekawostką jest, iż największym zwolennikiem i propagatorem dużych dawek witaminy C był laureat Nagrody Nobla Pauling Linus Carl. Wprowadzając w życie swoje idee przyjmował 18g witaminy C dziennie, co prawdopodobnie mogło przyczynić się temu, że dożył aż 93 lat!

 

W tak oto prosty, a zarazem naturalny sposób możemy  pomagać naszemu organizmowi w obronie zarówno przed poważnymi schorzeniami, jak i przed zwykłym przeziębieniem.

 

A zatem… na zdrowie – acerola!

 

 

(AS)

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl