Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Pokrzywa na zdrowie

Pokrzywa na zdrowie

 

Słysząc o pokrzywie zapewne każdy z nas sięga wspomnieniami do dzieciństwaKtóż z nas nie wpadł w jej parzące sidła nie zdając sobie wówczas sprawy, że to niechciane spotkanie z nie miłą w dotyku rośliną może przynieść dużo więcej dobrego niż złego? Pokrzywa od wieków stosowana była w medycynie ludowej jako powszechny środek przeciwreumatyczny. Nasze prababcie stosowały ziele (szczytowe pędy) pokrzywy do biczowania chorych części ciała.

Właściwości pokrzywy znane były już starożytnym, o ich leczniczym zastosowaniu pisał już Hipokrates. Pokrzywie przypisywano również właściwości magiczne, powieszona nad drzwiami wiązka ziela pokrzywy w przeddzień św. Jana miała chronić domostwo przed „złymi duchami” a dym z palonej pokrzywy miał rozganiać czarne chmury i chronić przed piorunami.

 

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) od zarania dziejów wykorzystywana była w celach leczniczych ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów. Do dzisiejszych czasów wykorzystywana jest jako środek wspomagający przy ogólnym osłabieniu organizmu, w anemii, w schorzeniach dróg moczowych (działa moczopędnie);  zwiększa poziom hemoglobiny i ilość czerwonych ciałek krwi (działa krwiotwórczo), wspomaga leczenie reumatyzmu. Dr Czarnowski (1905 r.) w swoim zielniku pisał, że pokrzywa „ pędzi mocz, przeczyszcza krew, uchyla gorączkę…”. Pokrzywa działa kompleksowo na cały organizm, oczyszcza go z toksyn, odżywia, wzmacnia, witaminizuje, mineralizuje, reguluje procesy w nim zachodzące oraz regeneruje.

 

Surowcem zielarskim są młode liście pokrzywy (pierwsze 6 par listków) ponieważ zawierają najwięcej witamin oraz korzenie z kłączami. Liście zbiera się przed kwitnieniem, najlepiej w maju ponieważ wtedy są najbardziej aromatyczne. Korzenie i kłącza wykopuje się wiosną i jesienią. Z ziela najczęściej sporządza się wyciągi, odwary, napary, jak również sok, ziołomiód i piwo natomiast z korzeni nalewki i wyciągi. Ziele pokrzywy nadaje lekko cierpki, gorzkawy smak. Jest on wynikiem fitozwiązków zawartych w liściach, należą do nich garbniki i flawonoidy. Ponadto liście pokrzywy obfitują w witaminy A, B, C, E i K, karotenoidy, ksantofil, chlorofil, sole mineralne (m. in. żelaza, wapnia i magnezu), kwasy organiczne (kwas mrówkowy), a także związki aminowe (histaminę, acetylocholinę i serotoninę, fitosterole, protoporfiryny).

 

mgr inż. Rafał Sumera

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl