Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Gorrrrrąca pitta

Gorrrrrąca pitta

Ognista bioenergia steruje przemianą materii, jest odpowiedzialna za wszelkie wydzielanie obszaru żołądkowo jelitowego, tworzy tkanki ciała, produkty odpadowe i bioenergię ze spożywanych pokarmów oraz powietrza. Zachowanie równowagi w jej obrębie jest niezbędne do prawidłowej przemiany biomasy.

Połączenie dwóch przeciwstawnych żywiołów

Pitta posiada cechy ognia i wody: jest gorąca, ostra, kwaśna, ciekła, ruchliwa i nieco oleista. Można zadać pytanie jak połączyć owe żywioły?

Otóż spalanie następuje w środowisku wilgotnym, poprzez działanie enzymów i kwasów. Pitta obecna w organizmie jest jako wilgoć, płynne tłuszcze, płyny trawienne, krew. Swoją siedzibę ma w jelicie cienkim, oczach, żołądku, krwi i limfie oraz gruczołach łojowych. Prócz przemiany materii, bioenergia ta odpowiedzialna jest za kontrolę temperatury ciała, uczucie głodu i pragnienia, wpływa na barwę, elastyczność i połysk skóry oraz na ostrość wzroku.

Podobnie jak wata, pitta dzieli się również na 5 podgrup:

  •  paczakapitta, oddziela składniki pokarmowe od odpadowych oraz reguluje temperaturę trawienia. Od niej zależą wszystkie pozostałe funkcje pitty.
  • Pittą wytwarzającą komórki krwi i równoważącą składniki krwi jest randżakapitta, której siedziba znajduje się w wątrobie i śledzionie. Zaburzona objawia się niedoborem hemoglobiny a to doprowadzić może do anemii.
  • Kolejna z podgrup, sadhakapitta, ulokowana w sercu kontroluje jego funkcje, odpowiada również za stan zadowolenia, szybkie przetwarzanie i przekształcanie wrażeń zmysłowych, cały stan emocjonalny i dobrą pamięć.
  • Aloczakapitta przekształca w siatkówce oka promienie świetlne w potencjały aktywne nerwów wzrokowych. To właśnie przy zaburzeniu tego rodzaju pitty mamy do czynienia z chorobami oczu i problemami ze wzrokiem.
  • Ostatnią podgrupę stanowi bharadżakapitta, która znajduje się w skórze. Od niej zależy zabarwienie skóry, wydzielanie przez nią ciepła, wchłanianie substancji przenoszonych przez nią; odpowiedzialna jest także za kontrolę temperatury ciała.

Za gorąco…

W przypadku gdy pitta nasila się, ale pozostaje w równowadze, zauważamy u siebie większą zdolność do koncentracji, jasność umysłu, spontaniczne uczucie radości, zwiększoną energię, żywotność i siłę na realizację wyznaczonych sobie celówDobre łaknienie i trawienie oraz prawidłowa przemiana materii pozwala na cieszenie się z przysmaków kulinarnych. Ponadto pitta charakteryzuje się w tym stanie dobrą pamięcią wsteczną, zamiłowaniem do porządku i czystości oraz zdolnością prawidłowej ekspresji.

Brak równowagi pogłębiony gorącem, przegrzaniem, nadużywaniem alkoholu i za długim przebywaniem na słońcu prowadzi do zaburzeń pitty. Najgorzej pitta czuje się latem oraz po zjedzeniu nazbyt ostrego czy słonego pokarmu. Złość, lęk, kłopoty, wysiłek fizyczny, zbyt długie oglądanie telewizji czy siedzenie przed komputerem również wywołuje nierównowagę pitty. Doskwiera wówczas zaczerwienienie oczu, stany zapalne skóry i jej przebarwienia, nadkwasota czy też nasilenie skłonności do siwienia i łysienia. Oprócz tego przegrzanie organizmu powoduje nadciśnienie i ogólne rozdrażnienie.

Powrót do równowagi

Przede wszystkim należy unikać gorąca, stosować chłodne kąpiele i masaże. Jeśli uprawiamy sport to tylko w chłodniejsze pory dnia. Pożywienie konsumowane przez pittę również nie powinno być gorące – lepsze są chłodne, ale nie za zimne zupy. W przypadku silnego stresu dobrze jest wypić zimną wodę lub zjeść porcję lodów w ciągu dnia. Pomaga również rozchmurzenie się, oddanie się rozrywce takiej jak oglądanie komedii, opowiadanie dowcipów, spacer po ogrodzie lub lesie, zabawa z dziećmi, słuchanie muzyki czy otaczanie się przedmiotami sztuki, uprawianie jogi czy medytacji. W diecie powinien dominować smak słodkigorzki i cierpki; unikać należy potraw kwaśnych, słonych i ostrych.

Masz cechy pitty? Te produkty od partnerów storeko Ci posłużą

 

O autorze

Error: Nie można utworzyć katalogu „wp-content/uploads/2018/12”. Czy WordPress ma uprawnienie do zapisu do katalogu nadrzędnego?

monika

Strona www: http://ajurweda-dla-zdrowia.pl
Skończyłam Porównawcze Studia Cywilizacji, w których połączyłam naukę i fascynację Dalekim Wschodem. Pasjonują mnie sztuki walki, sama trenowałam ju-jitsu, kung-fu, kalaripayattui karate kyokushin – i jak na współczesnego samuraja przystało stale podnoszę sobie poprzeczkę. Spokój i harmonię w ciągłym ruchu znalazłam w jodze, którą praktykuje od kilku lat. Poszukując połączenia dla tak różnorodnych dyscyplin znalazłam metodę ćwiczeń pilatesa, których jestem zawodowym instruktorem. Ale czym byłyby treningi bez odpowiedniej diety? Ten temat zafascynował mnie na tyle, że swój ciekawski nos wepchnęłam w tajniki kuchni ajurwedyjskiej, chińskiej i makrobiotycznej. Co więcej, postanowiłam wyjechać do Indii, by tam nauczyć się od mistrzów medycyny ajurwedyjskiej w praktyce. Dzięki zdobytej wiedzy poświęciłam się szerzeniu ajurwedy w Polsce pracując jako ajurwedyjski terapeuta, wykładając teorię i współpracując z wieloma ośrodkami medycyny naturalnej. Wydałam też książkę – poradnik medycyny ajurwedyjskiej. Na stronach storeko dzielę się moją, ciągle poszerzaną, wiedzą z zakresu medycyny alternatywnej, świadomego odżywiania i różnych systemów filozoficzno-dietetycznych.

Brak Komentarzy.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kardamon - zastosowanie - […] nie powinno się jednak spożywać w zbyt dużych ilościach, szczególnie osobom o typie pitta, ponieważ ma silnie rozgrzewające […]
  2. Pieprz właściwości - […] trawienia jeszcze silniej pobudza pieprz cayenne – nie zaleca się go stosować osobom o typie pitta, ponieważ cayenne jest…
  3. Jakie produkty są odpowiednie dla kapha? - […] swój typ dowiesz się w  artykułach, w których omawiam szczegółowo bioenergie watę, pittę i […]
  4. Sześć smaków w ajurwedzie - […] swój typ dowiesz się w  artykułach, w których omawiam szczegółowo bioenergie watę, pittę i […]