Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Dobry chleb, czyli jaki?

Dobry chleb, czyli jaki?

Chleb towarzyszy człowiekowi już od lat prahiatorycznych. Jego pierwsze formy kształtowali nasi przodkowie w epoce  neolitu (ok. 5500-2300 lat p.n.e.). Najprawdopodobniej był ugotowaną wersją zbożowej pasty, któą sporządzono na bazie zboża lub kaszy zmieszanej z wodą. Do dzisiaj trudno ustalić, czy pierwsza postać chleba była zamierzona czy był to tylko i wyłącznie przypadek. W każdym bądź razie tradycja pieczenia chleba przetrwała do dziś.
Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywienia. Co za tym idzie mają podstawowe znaczenie w żywieniu człowieka. Uważa się, że powinny być podstawowym źródłem energii. Rodzina produktów zbożowych jest stosunkowo szeroka i urozmaicona. Podstawę piramidy stanowią: pieczywo, kasze, ryż, płatki zbożowe, makarony.

Dlaczego chleb jest ważny w naszej codziennej diecie?

Pieczywo jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego – jednej z frakcji węglowodanów, która jest oporna na działanie enzymów trawiennych. Zawarty w pieczywie błonnik to przede wszystkim frakcja nierozpuszczalna w wodzie. Przyczynia się m.in. do poprawy trawienia i perystaltyki jelit.
Chleb stanowi również stosunkowo bogate źródło: węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B, składników mineralnych i wcześniej wspomnianego błonnika.
Dobre chleby tzn. z ograniczona ilością polepszaczy lub bez polepszaczy zawieraja dodatkowe walory mineralne i odżywcze. Takie pieczywo jest bogate w witaminy: B2, E i PP oraz minerały: magnez, cynk, żelazo.
Zatem jeść pieczywo, czy tez nie? Tuczy, czy wspomaga układ pokarmowy? Powinniśmy jeść ciemne, czy jasne? Pszenne, czy żytnie?

Korzyści płynące ze spożywania chleba

Ostatnimi czasy moda występuje nie tylko w branży kosmetycznej i odzieżowej. Okazuje się, że trendy występują także wśród zjadaczy chleba. W ten sposób spożycie chleba spadło , jemy coraz mniej chleba. W ciągu 70 lat spożycie pieczywa spadło z ok. 384 g do 200 g na osobę dziennie (zalecany przez dietetyków poziom to ok. 300 g). Zjawisku temu towarzyszy wciąż rosnąca zachorowalność na choroby serca, układu krążenia, nowotwory, cukrzycę typu II, otyłość, czyli na schorzenia wynikające ze złego odżywiania. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że złe nawyki żywieniowe odpowadają, aż za 30% nowotworów!
Dbanie o szczupłą sylwetkę, wymaga od nas spożywania błonnika. Najwięcej ma go chleb razowy – cztery średnie kromki dostarczają ok. 18 g błonnika, czyli połowę tego, ile potrzebujesz każdego dnia. Taki chleb wymaga dłuższego żucia, co sprawia, że zjadasz go mniej. Co ważne wbrew powszechnej opinii żaden chleb nie tuczy, o ile jesz go z umiarem – średnia kromka ma zaledwie 68 kcal. Zawiera też sporo węglowodanów, głównie skrobię, która łagodnie podnosi poziom glukozy we krwi, dając uczucie sytości na dłużej. Możesz więc zjeść nawet 2–4 kromki dziennie bez obawy, że przytyjesz.


W czym pomoże spożywanie chleba?

– Poprawia pamięć i koncentrację. Pszenne i żytnie bochenki są bogatym źródłem magnezu– łagodzi objawy stresu i działa przeciwdepresyjnie- oraz witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego
– Chroni przed nowotworami. Szczególnie ten chleb wypiekany na zakwasie. Zawiera on kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Poprzez zakwaszenie jelit, hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych oraz sprzyja rozwojowi „dobrych” bakterii. Te z kolei oprócz zwiększenia odporności organizmu, hamują rozwój komórek rakowych, zapobiegając nowotworom jelita grubego.
– Wzmacnia organizm przyszłych mam. Chleb zwiera bowiem znaczne  ilości kwasu foliowego, dzięki czemu płodu może lepiej się rozwijać, cynku z kolei poprawia odporność, a żelazo– zwiększa wydolność organizmu oraz chroni przed anemią


– Zapewnia uczucie sytości– reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom, dzięki błonnikowi, który wspomaga te procesy

Jak wybrać dobry chleb?

Jest mnóstwo wskazówek, które pokażą jak dokonać zdrowego zakupu pieczywa. Zdaniem Władysławy Głogowskiej, która jest technologiem żywności i szefem działu produkcji w rzeszowskim PSS Społem, dobry chleb często można poznać już na pierwszy rzut oka. Oto kilka podpowiedzi:
** Im chleb jaśniejszy, tym gorsza mąka. „Za jasna” mąka jest pozbawiana otrąb i właściwości mineralnych, ponieważ została poddana wielokrotnemu przmieleniu. A to mąka decyduje o wartości chleba
** Cena– wyprodukowanie chleba z polepszczaczami jest znacznie szybsze i mnie pracochłonne niż upieczenie chleba z naturalnego zakwasu. Chleb z polepszaczami powstaje niemal taśmowo, natomiast na naturalnym zakwasie nawet 24 godzin. Dlatego kupując chleb w hipermarkecie za 80 gr możemy być pewni, że to ten wypiek „taśmowy”.
** Waga bochenka– ten sam kształt i średnica, a mimo wsztstko, chleb, który wyrósł dzięki polepszaczom jest znacznie lżejszy od tego naturalnego. Pieczywo z dodatkiem „E” jest piękny i chrupiący, ale w środku jest jakby napompowany.
** Nalepka– zdrowy i odżywczy chleb w swoim składzie ma: wodę, sól, mąkę i drożdze. Jeżeli skład będzie bardziej uroozmaicony (wykluczając dodatki typu: kminek, slonecznik, itp.) powinniśmy się zastanowić czy warto zaryzykować…
Jeżeli chodzi o spór pieczywo białe a razowe to…
Nawet najgorszy chleb żytny będzie lepszy od pszennego. To stwierdzenie Pani Władysławy Głogowskiej raczej nie wymaga komentarza. Poza tym ciemny chleb żytni zawiera kwas mlekowy, co wpływa na przyswajanie wapnia i żelaza oraz działa leczniczo w przewlekłych schorzeniach żołądka, stanach zapalnych jelita grubego, zalecany jest przy chorobach wątroby, nerek i trzustki. Za ten najzdrowszy chleb uznaje się żytni razowy na zakwasie. Nie jest taki pulchny, jak wata i przez to niechętnie jest konsumawoany przez klientów. Konsumenci zdecydowanie wolą bochenek chrupiący, ładnie się prezenrujący i najlepiej, żeby był biały. Gdzieś w naszej psychice i mamy zakodowane, że czarny chleb jedli nasi biedni dziadkowie, a nas stać na coś zanacznie lepszego. Na szczęście coraz więcej piekarni swoje oferty poszerza o pieczywo żytnie razowe.

Kilogram żytniego razowca jest tylko o 50 groszy droższy od zwykłego chleba mieszanego, a ile zdrowszy! Czy 50 gr to jest tak dużo, zwłaszcza, jezeli chodzi o nasze zdrowie…? To zależy jak jest cenne, a może bezcenne…

Opracowała Wiola Chrobak