Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Jabłka – tanie i lokalne źródło witamin

Jabłka – tanie i lokalne źródło witamin

Fakt faktem, że najlepiej smakują te z sadu, za domem lub u babci w ogródku. Dzisiaj mamy ok. 10 tysięcy odmian, różne smaki, skórki i wymagania klimatyczno-glebowe. Nie którzy decydują się na twarde zielone, inni na soczyste takie z wypiekami. Pomimo różnic smakowych i estetycznych, mają kilka cech wspólnych. Naczelnym jest witamina C i duża zawartość wody.

Soczyste witaminki

Jabłka to ogromne źródło witaminy C. W swoim składzie posiada także witaminy z grupy B oraz prowitaminę A, witaminy E, K i PP. Jabłka warto jeść z pestkami, wyciąg z nich zawiera izoflawony (fito-hormony), fitosterol i podstawowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim możemy liczyć na poprawę elastyczności naskórka. 

Są bogate w pektyny i kwasy organiczne- jabłkowy, cytrynowy, winowy- które również od wewnątrz wspomagają proces delikatnego złuszczania naskórka, co za tym idzie wyładzaja skórę.
Jabłka zawierają ponad 80% wody, a pozostałą część stanowią wyżej wymienione składniki. Są to: niewielkie ilości białka, cukry(w tym cukry proste: glukozę i fruktozę), błonnik, składniki mineralne, głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo.

…gdzie jest ich najwięcej?

Zawartość składników zależy przede wszystkim od odmiany i dojrzałości jabłka. Istotną, jak się okazuje, rolę pełni także wielkość, nawożenie gleby, wieku drzewa i obfitości owocowania, a nawet cięcia i przebiegu pogody w danym roku. Tak więc, tych czynników jest bardzo dużo.
Z reguły wczesne odmiany zawierają mniej cukrów niż odmiany później dojrzewające. Na smak jabłka wpłyną także olejki eteryczne i zawartość cukru jaki w nim występuje, a głównie stosunek ilości cukrów do kwasów organicznych. Zawartość kwasu jabłkowego waha się w granicach 0,3 – 0,7 %.
Potas także zasila wartości jabłek.  Pomoga przy zwiększeniu napięcia mięśni, w tym mięśnia sercowego. Wapń z kolei, jest niezbędny do budowy i wzmacniania kości i zębów. Magnez „przeciwdziała zawałowi. Jeżeli cenimy sobie wygląd włosów i paznokci to nie powinnismy zapomnieć o krzemie. Nie należy jednak zapomnieć o pozostałych minerałach, takich jak: żelazo, miedź, cynk, które także są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jabłka a dieta

Jabłka odgrywają stosunkowo dużą rolę w żywieniu. Witaminy regulują wszystkie procesy życiowe i ponadto pomagają w walce z infekcjami. Kwasy organiczne, których jest całkiem sporo w jabłkach, działają odkwaszająco na organizm. To jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa, tłuszczu i jaj.
Ważne w życiu codziennym jest trawienie i wszystkie procesy jemu towarzyszące. Idealnym rozwiązaniem jest dostateczna ilość błonnika, którego „część” możemy dostarczyć jedząc jabłka. Ma on także dobry wpływ na cholesterol, ponieważ redukuje nadmiar złego. Bardzo podobne działanie mają pektyny, które wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki. Z reguły  jabłka zawierają 0,9% pektyn w suchej masie.

Czy warto zatem sięgać po ten owoc częściej, niż tylko 26 września w Dzień Jabłka…?
Opracowała Wiola Chrobak