Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Cukier jak narkotyk

Cukier  jak narkotyk

William Dufty – autor książki Sugar Blues stwierdza, że cukier jest tak samo uzależniający jak narkotyki. Po jego nagłym „odstawieniu” można zaobserwować takie same symptomy jak w przypadku zerwania ze środkami odurzającymi- zmęczenie, depresja, znużenie, zmienność nastrojów, bóle głowy…

Gdzie nam za słodko

Pierwszym i najważniejszym krokiem jest przeanalizowanie własnej diety. Ile z tego cukru, który zjedliśmy było nam potrzebne, a ile zbędne. Jeśli już mamy to za sobą, czas na zmiany! Najważniejsze w tej nowej bez/niskocukrowej diecie jest praca nad samym sobą- silna wola. Ciężko będzie zmienić nawyki wszystkich domowników, jeśli sami tego nie zrobimy.  Satysfakcja i jednocześnie motywacja pojawi się już po kilku dniach, kiedy po prostu będziemy lepiej się czuli.

 

Skąd ta miłość do słodyczy?

Tutaj istotną rolę pełnią rodzice, którzy uczą nas co jest dobre, a co złe. Jeżeli cukier zakwalifikują do tego pierwszego, to właśnie tutaj rozpoczyna się droga aleją słodyczy. Dziecku wydaje się to normalne, w końcu rodzice, albo dziadkowie pozwalają. Z drugiej strony każdy ma wolną wolę, więc może sam o sobie decydować. W zasadzie cały proces socjalizacji pokazuje nam pozytywne i negatywne aspekty codziennych czynności, nasze obyczaje i przyzwyczajenia. W tym wypadku słodzenie kawy/herbaty, ssanie cukierków, zagryzanie ciasteczek, czy drożdżówek- też nabywamy. Kiedy mamy wybór kilogram owoców albo tabliczkę czekolady, najczęściej wygrywa łakoć.  Kolejna kwestią są reklamy- nic tak nie działa na wyobraźnie jak nowa reklama super- orzeźwiającego w którym znajduję się masa cukru, ewentualnie słodzików (najczęściej E951- aspartam).

 

Mobilizacja do ograniczenia cukru

Przy współpracy dr. med Nancy Appleton powstała niesamowita publikacja- „Pokonaj nałóg słodzenia”– która powinna być w biblioteczce każdego domu, niczym apteczka. Znajdziemy w niej mnóstwo przykładów skutków nadużywania cukru, które pustoszą nasz organizm.
 

Co więc, zawdzięczamy cukrom prostym:

  •  Zabierają nam z organizmu witaminy z grupy B, których niedobór powoduje mnóstwo objawów, m.in. zaburzenia rytmu serca, chroniczne zmęczenie, niepokój, drętwienie kończyn, bezsenność, trudności z koncentracją… Dzieje się tak dlatego, że cukier nie posiada żadnych witamin i minerałów, wobec czego aby został metabolizowany, wykrada nam te substancje odżywcze
  •  Cukier powoduje bóle głowy włączając w to migrenę
  • Powoduje alergie pokarmowe, cierpi co czwarty Europejczyk
  •  Wysokie spożycie cukru może powodować istotne skrócenie trwania okresu ciąży wśród młodocianych i jest związane z dwukrotnie większym ryzykiem urodzenia noworodka o niskiej wadze.
  • Odwadnia noworodki  i obniża odporność
  • Oczywiście jego dużej ilości możemy zafundować sobie cukrzycę II typu, otyłość i podwyższony poziom LDL- zły cholesterol
  • Niszczy wzrok i skórę! Przyczynia się do szybszego wyczerpania się kolagenu w skórze, co za tym idzie- nasza twarz przestaję być naszą wizytówką,  na nasze życzenie
  • Może zaostrzyć objawy astmy, artretyzmu i stwardnienia rozsianego
  • Powoduje próchnicę, paradontozę i przyczynia się do osteoporozy przez to, że wysysa z nas wapń. Są to wrogowie, którzy nigdy nie będą żyć w zgodzie
  • Ograbiają nasz organizm z magnezu i potasu przez co normalne funkcjonowanie naszego serca jest pod dużym znakiem zapytania
  • Obniża koncentrację i przyswajanie wiedzy
  •  nadmiar cukru może zwiększyć prawdopodobieństwo raka krtani, jelita cienkiego, odbytnicy, nerek, wątroby, piersi…

 To są nieliczne skutki jakie niesie nadmiar cukru pod różnymi postaciami, a jest ich całe mnóstwo.  Zainteresowanym polecam wyżej nadmienią publikację, która otworzy oczy nie jednemu sceptykowi. Czytajmy więc etykiety a słodycze niech będą rarytasem od wielkiego dzwonu. Wtedy można sobie pozwolić na naprawdę guilt free, dobrej jakości czekoladę.

Oczywiście, warto szukać alternatyw. Bardzo popularną jest stewia. Stewia należy do grupy tzw. słodkich białek, które są związkami pochodzenia naturalnego, dlatego jest dobrą alternatywą dla cukru i wszelkich sztucznych środków słodzących.

Słodka jest też lukrecja, która choć nie tak znana, również jest ceniona za swój słodki smak.

Ksylitol –  to substancja, która w naturalnej formie m.in w brzozie. Ksylitol z wyglądu i smaku przypomina zwykły cukier. Jego działanie jest jednak zupełnie inne. Jest to alkohol cukrowy, który chroni przed spustoszeniami w organizmie, jakie powoduje spożywanie zwykłego cukru.

 Kilka alternatywnych propozycji ze sklepów partnerskich storeko : 

 

 Czekolada Belgijska Deserowa Słodzona Stewią bez Cukru Cavalier

Czekolada Belgijska Deserowa Słodzona Stewią bez Cukru Cavalier

 Herbata Lukrecja Bio Yogi Tea

Herbata Lukrecja Bio Yogi Tea

Stevia puder Vivio

Stevia puder Vivio

Cukier brzozowy ksylitol Fiński

Cukier brzozowy ksylitol Fiński

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl