Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Wrogowie na talerzu

Wrogowie na talerzu

        Wydawałoby się, że jedzenie razowego pieczywa, ryb atlantyckich, warzyw i owoców stanowi dobrą dietę. Owszem, ale… Oprócz właściwej diety talerzowej, musimy zadbać o jej odpowiednie skomponowanie.

BIAŁY SER+ POMIDOR= CHORE STAWY

Tak lubiany przez nas twarożek nie jest zaprzyjaźniony z pomidorem, a wręcz przeciwnie. Bogaty w potas pomidor zawiera kwasy- cytrynowy, kumarynowy, chlorogenowy i jabłkowy- które łączą się z wapniem pochodzącym z sera, tworzą nierozpuszczalne kryształki. To właśnie one odkładają nam się w stawach przez co wywołują silne bóle. Oczywiście kiedy spożywamy ten duet raz na czas, to nie ma czym się przejmować, jednak gdybyśmy jedli go regularnie, to niestety nasze stawy mogą odmówić nam posłuszeństwa.

 

OGÓREK+ POMIDOR= UTRATA WITAMINY C

To też dosyć znane połączenie, zarówno w sałatkach, kebabach jak i na kanapce. Dlaczego nie? Dziej się tak za sprawą jednego ze specyficznych składników ogórka– askorbinazy, czyli  enzymu, który utlenia witaminę C. Wobec czego, nawet kilka plasterków ogórka, dodanych do sałatki z pomidorów, papryki czy natki pietruszki, pozbawi całą sałatkę tej niezbędnej dla nas  witaminy.

 

WĘGLOWODANY+ TŁUSZCZE= PROBLEM Z FIGURĄ

Tutaj jakże znanym i lubianym przykładem będzie maszczenie ziemniaczków, najsmaczniej masłem. Osobno oba te produkty nie są bardzo kaloryczne, jednak gdy zjemy je w duecie, to stanowią one prawdziwą bombę kaloryczną. Ziemniaki z masłem mają wysoki indeks glikemiczny, a co za tym idzie wzrasta nam poziom glukozy we krwi. Ta ratunek podąża trzustka, która jest odpowiedzialna za pracę komórek tłuszczowych,  chcąc obniżyć jej poziom produkuje duże ilości insuliny. Mobilizuje je do zaopatrywania się w zaspasową energię. I tym oto sposobem tłuszcze z owego pokarmu są wówczas niemalże w całości magazynowane. A nasza figura nie jest z tego zadowolona.

 

HERBATA+ CYTRYNA= RYZYKO ALZHEIMERA

W chłodne jesienne lub zimowe wieczory lubimy rozgrzać się gorącą herbatą z cytryną. Zarówno herbata jak i cytryna nie są niczym złym dla nas, jednak występują w parze działają niekorzystnie. W samej herbacie znajdziemy wiele bezcennych składników, które chronią nas przed rakiem i udarem mózgu. Z kolei cytryna jest bogata w witaminę C. Kiedy rozgrzewamy się herbatą z tym krzepiącym owocem, glin, który w samym naparze nie jest przyswajalny, w reakcji z cytryną zmienia się w łatwo przyswajalny cytrynian glinu. Niestety to połączenie przybliża nas do choroby Alzheimera.

 

CIASTO DROŻDŻOWE+ HERBATA= UTRATA WITAMINY B1

Idealne połączenie dla smakoszy, ale nie dla naszego zdrowia. Garbniki, które znajdziemy herbacie, ograniczają wchłanianie białek, wiążą żelazo, cynk, wapń, magnez i miedź. Oprócz tego niszczą witaminę B1, zawartą w drożdżach. A co za tym idzie funkcjonowanie układu nerwowego trzeba będzie zasilić ta witaminą z innym pokarmów, ażeby pracował bez zarzutu.

 

RYBY+ OLEJ SŁONECZNIKOWY= SZYBSZE STARZENIE

Nasz organizm potrzebuje zarówno kwasów Omega-3 jak i Omega- 6. Jednak tych drugich potrzebuje znacznie mniej. Jeśli ma ich więcej, to w ten czas nasz organizm będzie szybciej się starzał. Nienasycone kwasy Omega-3 są nam niezbędne niemalże w każdej części organizmu- wspomagają pracę serca i funkcjonowanie układu nerwowego, koncentrację, dobry wygląd skóry, włosów i paznokci, etc. Dlatego też powinniśmy unikać smażenia ryby zwłaszcza na oleju słonecznikowym i kukurydzianym, ponieważ zawierają one dużo Omega- 6. Omijajmy tez połączenie ryb z majonezem!

 

CZERWONE MIĘSO+ WINO= ZAGROŻENIE ANEMIĄ

Wiele poradników kulinarnych, naucza aby do czerwonego mięsa podawać wino o tej samej barwie. Jednak wielu dietetyków przestrzega przed tym połączeniem. Czerwone mięso zawiera stosunkowo dużo żelaza, którego niestety nie wchłoniemy, kiedy popijemy go czerwonym winem.

 

 

Jeśli lubimy dbać o nasze kubki smakowe, to zwróćmy także uwagę na potrzeby naszego organizmu. W końcu powinniśmy z nim żyć w zgodzie. Taka przyjaźń przyniesie obustronne korzyści.

 

Opracowała Wiola Chrobak

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl