Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Maksimum energii z jedzenia, siła i zdrowy wygląd

Maksimum energii z jedzenia, siła i zdrowy wygląd

Harmonijny proces trawienia wydaje produkt w postaci subtelnej energii życiowej – ojas. Substancja ta wpływa na dobre samopoczucie, zdrowy wygląd i poczucie szczęścia. To natomiast, co powstaje przy złej pracy w procesie trawienia, nazywamy ama – „niewystarczająco przetworzone”. Ama ma podobne znaczenie do ubocznych produktów przemiany materii.

Esencja naszej energii

Ojas w naszym fizycznym ciele ujawnia się jako źródło energii życiowej, które obdarza siłą  serce, reguluje naturalny rytm jego bicia, odżywia całą muskulaturę, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerek, wątroby oraz systemu odpornościowego. Człowiek, który posiada mocne ojas ma silne i gibkie ciało, gładką i świeżą skórę, włosy mocne i lśniące. Takie osoby mają promienny wyraz twarzy z naturalnym ujmującym uśmiechem.

Ruchy ich ciała świadczą o wewnętrznym spokoju i harmonii; osoba o słabym ojas jest pozbawiona wewnętrznej równowagi i pewności, co uwidacznia się również w jej niespokojnym sposobie poruszania się. Ta energia stanowi też rodzaj ochronnego płaszcza, broniącego nas przed szkodliwymi wpływami z zewnątrz.

Ojas odżywia się nie tylko składnikami zdobytymi z pożywienia ale także odpowiednimi formami relaksu oraz dbałością o zmysły i duchowe wartości jak miłość czy współczucie. Powstaje  również w wyniku odczuwania harmonii, szczęścia i doświadczania transcendencji, co ma miejsce przy medytacji lub modlitwie. Wraz z zanikiem ojas nasze zdrowie ulega osłabieniu, zostaje zaburzona naturalna równowaga.

 

Jak zachować energię

To, co może przyczynić się do zaburzeń ojas to przede wszystkim nadmiernie przetworzone fabrycznie, konserwowane, modyfikowane genetycznie lub zepsute jedzenie; również to z mikrofalówki. Drugą istotną kwestią jest prowadzenie niedostosowanego do potrzeb panującej bioenergii lub nieregularnego i ekstremalnego trybu życia, charakteryzującego się ciągłym przemieszczaniem, szybką jazdą samochodem, uprawianiem sportów wyczynowych, słuchaniem zbyt głośnej muzyki, przepracowaniem, poddawaniem się zbyt często postom oraz niekontrolowanym życiem seksualnym. Również konflikty na tle emocjonalnym, wybuchy gniewu i złości mogą poważnie zaburzyć ojas.

Aby wzmocnić lub przywrócić do równowagi ojas niezbędne są techniki medytacyjne, uprawianie jakiś wyciszających ćwiczeń np. jogi a z naturalnych metod dobre jest ciepłe mleko z masłem ghee, niektóre zioła jak np. shatavari oraz przede wszystkim wyciszenie i kontakt z naturą, odpoczynek i dobry sen.

 

Toksyny w naszym organizmie

Gdy trawienie zawodzi, jest zbyt słabe w przewodzie pokarmowym, wątrobie i komórkach ciała gromadzą się niewchłonięte substancje, które w dodatku nie dają się wydalić. To właśnie w ajurwedzie występuje pod nazwą ama, dosłownie „niedojrzały”, „nieugotowany”, „niestrawiony”. Ama poprzez układ krwionośny krąży w całym organizmie i odkłada się w komórkach, osłabiając  tkanki i w ten sposób przyczynia się do powstawania chorób. Symptomami nagromadzenia ama są obłożony nalotem język, nieprzyjemny „zapach” z ust i całego ciała, zaparcia, nadpobudliwość.

Jako główne źródło amy należy wymienić zbyt obfite lub zbyt częste posiłki, „podjadanie” między posiłkami i jedzenie późnym wieczorem, jak również czytanie i oglądanie telewizji podczas spożywania posiłków. Generalizując jednak można stwierdzić, że przyczyną powstawania tej substancji są nieregularne spożywanie posiłków, w dodatku nierzadko niewłaściwych, nadużywanie alkoholu i papierosów, powstrzymywanie fizjologicznych potrzeb ciała, stres i intensywne emocje.

 

Mniej i wolniej

Aby zapobiec powstawaniu ama w organizmie  należy zachowywać odpowiednie odstępy czasu między posiłkami i nie wolno się przejadać. Prostym sposobem poprawienia skuteczności trawienia i tym samym zmniejszenia ama jest rozpoczynanie posiłków od szczypty marynowanego imbiru. Inną metodą jest zastosowanie specjalnej kuracji – Pańcza Karma.

Kilka przydatnych produktów do zdrowych posiłków od partnerów storeko

 

Soczewica Czerwona BioAvena

Soczewica Czerwona BioAvena

 Kardamon Mielony Bio Sonnentor

Kardamon Mielony Bio Sonnentor

Masło Klarowane Ghee Polskie

Masło Klarowane Ghee Polskie

Pestki Dyni Eko (Rolnictwo UE) NATU

Pestki Dyni Eko (Rolnictwo UE) NATU

O autorze

monika

monika

Strona www: http://ajurweda-dla-zdrowia.pl
Skończyłam Porównawcze Studia Cywilizacji, w których połączyłam naukę i fascynację Dalekim Wschodem. Pasjonują mnie sztuki walki, sama trenowałam ju-jitsu, kung-fu, kalaripayattui karate kyokushin – i jak na współczesnego samuraja przystało stale podnoszę sobie poprzeczkę. Spokój i harmonię w ciągłym ruchu znalazłam w jodze, którą praktykuje od kilku lat. Poszukując połączenia dla tak różnorodnych dyscyplin znalazłam metodę ćwiczeń pilatesa, których jestem zawodowym instruktorem. Ale czym byłyby treningi bez odpowiedniej diety? Ten temat zafascynował mnie na tyle, że swój ciekawski nos wepchnęłam w tajniki kuchni ajurwedyjskiej, chińskiej i makrobiotycznej. Co więcej, postanowiłam wyjechać do Indii, by tam nauczyć się od mistrzów medycyny ajurwedyjskiej w praktyce. Dzięki zdobytej wiedzy poświęciłam się szerzeniu ajurwedy w Polsce pracując jako ajurwedyjski terapeuta, wykładając teorię i współpracując z wieloma ośrodkami medycyny naturalnej. Wydałam też książkę – poradnik medycyny ajurwedyjskiej. Na stronach storeko dzielę się moją, ciągle poszerzaną, wiedzą z zakresu medycyny alternatywnej, świadomego odżywiania i różnych systemów filozoficzno-dietetycznych.