Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Właściwości zdrowotne granatu

Właściwości zdrowotne granatu

fot. © lidante – Fotolia.com

Owoc granatu już w starożytności symbolizował nieśmiertelność i płodność. Według mitologii greckiej, bogini Afrodyta miała go zasadzić na Cyprze jako drzewo życia. Już od ponad 5000 tysięcy lat granat jest wykorzystywany jako „środek” wspomagający leczenie.

Ten owoc drzewa życia (Punica granatum) stanowi dla wielu kultur ważny symbol. Dla chrześcijan granat kojarzony jest z dziewictwem Maryi, nadzieją i odrodzeniem, natomiast w buddyzmie uważany jest  za jednen z „błogosławionych owoców”. Historia zna także wiele portretów i dzieł pisanych, gdzie odnajdziemy w ważnej roli ten niesamowity owoc.

 

Unikalny skład granatu

Działanie granatu jest zaskakujące jak Kinder niespodzianka, a jego spectrum działania jest tak szerokie jak rzeka La Plata. Dzisiaj coraz częściej słyszymy o problemach z sercem, nadciśnieniem, nowotworami i miażdżycą. Lecznicze działanie ma praktycznie każda część granatu, począwszy od jego serca, czyli tzw. osnówek, po nasiona, kończąc na skórce. Naukowcy podkreślają, że aż 70% przeciwutleniaczy znajduje się w skórce tego granatu, dlatego zachęcają by pić soki z dosłownie całego owocu.

Co się kryje w tej wybuchowej roślinie:

  • Elagotaniny– kwas galusowy i kwas elagowy
  • Antocyjany– cyjanidyn, delfindyn i pelargonidyn
  • Kwasy fenolowe– kwas elagowy, kawowy i chloro genowy
  • Łupina zawiera także luteolinę, kwercetynę, kamferol i naringeninę.

Wszystkie te elementy są pomocne w walce z rakiem piersi, prostaty, jelita, płuc i skóry. Doskonale nadaje się do walki z miażdżyca tętnic, chorobami serca i układu krążenia na podłożu miażdżycowym, wysokim ciśnieniem oraz chorobą wieńcową. Naukowcy dowiedli, że picie soku z granatu przez kobietę ciężarną chroni płód przed uszkodzeniami mózgu. Ponadto zapobiega procesom starzenia i spowalnia postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera.

 

I podsumowanie…

Jak na wybuchową roślinę potrafi załagodzić wiele zdrowotnych mankamentów, a przy tym potrafi wzmocnić nasz system energetyczny. Kiedyś stosowano go głównie jako napój orzeźwiający, który pomagał w stanach zapalnych, problemach skórnych i w szwankującym krążeniu. Dzisiaj po ponad 200 badaniach naukowcy ukazali jakże szerokie możliwości tego owocu.

 

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl