Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Właściwości rodzynek

Właściwości rodzynek

Do ciast, babeczek, strucli, kutii, galaretek i sałatek.Nie wiele osób wie, co oprócz słodkiego smaku i aromatycznego zapachu powinniśmy im zawdzięczać. Jak powstają rodzynki od „poczęcia”? Jak wybrać te najlepsze? Czy są nam w ogóle potrzebne do szczęścia?

Jak powstają rodzynki?

Proces pozyskiwania rodzynek(Racemus), nie jest skomplikowany, ale jest niezwykle czasochłonny. Pierwszy etap to suszenie na słońcu ułożonych na arkuszach papieru kiści winogron. Okres ten trwa ok. 3 tygodnie. Oczywiście przez ten czas owoce należy systematycznie odwracać, aby wysuszyły się równomiernie. Drugi etap to rolowanie rodzynek wraz z arkuszami, następuje wtedy dosuszenie, które trwa kilka dni.

Kolor rodzynek jest uzależniony od odmiany oraz metody jaką są suszone. I tak w zależności od szczepu winogron możemy wyróżnić następujące rodzaje rodzynek:

  • Smyrneskie– są produkowane w Turcji, Kalifornni, RPA i Australii; są duże i jasne; występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie,
  • Koryntki– pochodzą z Grecji, Kalifornii, RPA i Australii; są małe i ciemne,
  • Cybeby– mają wydłużony kształt.

 

Właściwości odżywcze rodzynek

Te suszone winogrona zawierają całe mnóstwo naturalnych bogactw, które nie omieszkają pomóc naszemu zdrowiu. Rodzynki zawierają wiele antyoksydantów, które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, dlatego też są świetną alternatywą dla wina – co jest szczególnie istotne dla osób, które nie mogą pić alkoholu. Dzięki witaminie C i witaminom z grupy B oraz mikroelementom suszone winogrona pomogą usprawnić procesy metaboliczne, a zawarty w nim potas będzie wspierał obniżanie ciśnienia krwi. zawartość z kolei boru poprawi koordynację rąk, oczu, pamięć oraz koncentrację. Ponadto naukowcy znaleźli w winogronach, resveratol i pterostilben, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem czynników rakotwórczych.

Należy tutaj również nadmienić, że rodzynki pomogą wytworzyć odpowiednie środowisko dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym, zregenerować organizm oraz przyspieszyć działalność wątroby i usprawnić system trawienny. Cała tajemnica tkwi w wartościach odżywczych rodzynek, które tworzą szeroki wachlarz. Znajdziemy w nich między innymi: błonnik, potas, cynk, żelazo, bor, wapń, magnez, witaminy z grupy B oraz witaminę C i E.

Aby wykorzystać całą naszą wiedzę o rodzynkach, trzeba by je kupić, ale żeby to wszystko powyżej znalazło się w naszym organizmie należy jeszcze zwrócić uwagę na ich jakość. Przede wszystkim musimy sprawdzić datę ważności i spojrzeć czy nie ma na nich białego nalotu, który świadczy o długim okresie przechowywania.

I jeszcze jedna ważna informacja. Przed zakupem sprawdź czy do konserwacji rodzynek użyto dwutlenku siarki  (konserwant E220). Najlepiej kupić bakalie wolne od siarczanów, gdyż mogą wywołać nudności i bóle głowy, a do tego są niebezpieczne dla osób chorych na astmę.

4 smaczne propozycje od partnerów storeko

 

Rodzynki Sułtanki Bio Planet

Rodzynki Sułtanki Bio Planet

Rodzynki w Surowej Czekoladzie Bio SuroVital

Rodzynki w Surowej Czekoladzie Bio SuroVital

El Puente Rodzynki czarne "Buchara" FAIR TRADE - ORGANIC

El Puente Rodzynki czarne „Buchara” FAIR TRADE – ORGANIC

Żuradzynki - Żurawina - Kanadyjskie Rodzynki Viands

Żuradzynki – Żurawina – Kanadyjskie Rodzynki Viands

O autorze

Mlodzikova

Mlodzikova

Strona www: https://www.facebook.com/mlodzikova/
Od 7 lat rozwijam Storeko, otwierając się nowe tematy związane z naturalnym i holistycznym podejściem do życia. Zawodowo jestem fotografką i filmowcem zafascynowaną wykorzystaniem treści wizualnych w Internecie. Moją działalność możecie obserwować na Youtube Mlodzikova i na Facebook Mlodzikova. Przedstawiam tam wywiady, reportaże i vlogi związane z tematami naturalnymii alternatywnymi.

3 komentarze

  1. Ka, publikuje jeszcze raz odpowiedź bo zmieniałam system do komentarzy i zniknęło:P Tak siarka zakwasza, ja osobiście płukam rodzynki jak nie mam eko. Dzięki, bardzo mi miło, że się podoba, zachęcam do zapisania się na newsletter to będziesz na bieżąco http://storeko.pl/newsletter/

  2. Ka, siarka to konserwant a jednocześnie minerał, który wzmaga zakwaszenie więc lepiej go unikać. Osobiście jak nie mam dostępu do niesiarkowanych rodzynek to je po prostu dobrze myję. Bardzo dziękuję za opinię i komentarz

  3. Czy siarkowane owoce mogą przyczynić się do zakwaszenia organizmu? Pozdrawiam. Super blog. Dużo konkretnych treści bez zbędnych upiększeń!

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Bądź na bieżąco z newsletterem

nowe wpisy, specjalne oferty, bieżące wydarzenia

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

NIE PRZEGAP OKAZJI NA CIEKAWE INSPIRACJE

Zapisuję się na newsletter(w każdej chwili możesz zrezygnować).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Subscribe to our newsletter

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software