Menu nawigacji stron

naturalnie, kreatywnie, świadomie

Właściwości rodzynek

Właściwości rodzynek

fot. storeko

Dodajemy je do ciast, babeczek, strucli, kutii, galaretek i sałatek. Ale nie wiele osób wie, co oprócz słodkiego smaku i aromatycznego zapachu powinniśmy im zawdzięczać. Jak powstają rodzynki od „poczęcia”? Jak wybrać te najlepsze? Czy są nam w ogóle potrzebne do szczęścia?

 

Jak powstają rodzynki?

Proces pozyskiwania rodzynek(Racemus), nie jest skomplikowany, ale jest niezwykle czasochłonny. Pierwszy etap to suszenie na słońcu ułożonych na arkuszach papieru kiści winogron. Okres ten trwa ok. 3 tygodnie. Oczywiście przez ten czas owoce należy systematycznie odwracać, aby wysuszyły się równomiernie. Drugi etap to rolowanie rodzynek wraz z arkuszami, następuje wtedy dosuszenie, które trwa kilka dni.

Kolor rodzynek jest uzależniony od odmiany oraz metody jaką są suszone. I tak w zależności od szczepu winogron możemy wyróżnić następujące rodzaje rodzynek:

  • Smyrneskie- są produkowane w Turcji, Kalifornni, RPA i Australii; są duże i jasne; występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie,
  • Koryntki- pochodzą z Grecji, Kalifornii, RPA i Australii; są małe i ciemne,
  • Cybeby- mają wydłużony kształt.

 

Właściwości odżywcze rodzynek

Te suszone winogrona zawierają całe mnóstwo naturalnych bogactw, które nie omieszkają pomóc naszemu zdrowiu. Rodzynki zawierają wiele antyoksydantów, które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, dlatego też są świetną alternatywą dla wina – co jest szczególnie istotne dla osób, które nie mogą pić alkoholu. Dzięki witaminie C i witaminom z grupy B oraz mikroelementom suszone winogrona pomogą usprawnić procesy metaboliczne, a zawarty w nim potas będzie wspierał obniżanie ciśnienia krwi. zawartość z kolei boru poprawi koordynację rąk, oczu, pamięć oraz koncentrację. Ponadto naukowcy znaleźli w winogronach, resveratol i pterostilben, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem czynników rakotwórczych.

Należy tutaj również nadmienić, że rodzynki pomogą wytworzyć odpowiednie środowisko dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym, zregenerować organizm oraz przyspieszyć działalność wątroby i usprawnić system trawienny. Cała tajemnica tkwi w wartościach odżywczych rodzynek, które tworzą szeroki wachlarz. Znajdziemy w nich między innymi: błonnik, potas, cynk, żelazo, bor, wapń, magnez, witaminy z grupy B oraz witaminę C i E.

Aby wykorzystać całą naszą wiedzę o rodzynkach, trzeba by je kupić, ale żeby to wszystko powyżej znalazło się w naszym organizmie należy jeszcze zwrócić uwagę na ich jakość. Przede wszystkim musimy sprawdzić datę ważności i spojrzeć czy nie ma na nich białego nalotu, który świadczy o długim okresie przechowywania.

I jeszcze jedna ważna informacja. Przed zakupem sprawdź czy do konserwacji rodzynek użyto dwutlenku siarki  (konserwant E220). Najlepiej kupić bakalie wolne od siarczanów, gdyż mogą wywołać nudności i bóle głowy, a do tego są niebezpieczne dla osób chorych na astmę.

 

Opracowała,
Wioleta Chrobak

468 ad