Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Kolory warzyw i owoców, a ich właściwości

Kolory warzyw i owoców, a ich właściwości

Zapewne każdy wie, że powinniśmy codziennie zjadać pięć porcji warzyw i owoców. Jest to optymalna ilość tych naturalnych witamin, które powinny znaleźć się na naszym talerzu. Ale jak wiadomo teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką…

 

Kolorowy talerz

Naukowcy, którzy wysunęli takie twierdzenie, mieli na myśli 5 różnokolorowych porcji, a nie kilogram (chociażby) jabłek. Każda barwa ma inną specyfikę wartości, dlatego też, już od dziecka powinniśmy być uczeniu o zdrowiu na kolorowym talerzu.

Zdrowa piątka warzyw i owoców, to barwy:

  • Zielona – kiwi, szpinak, sałata, brokuły, rzeżucha, ogórki, koper, nać pietruszki, cukinia, bób;
  • Żółto- pomarańczowa – cytryna, brzoskwinie, banany, żółta papryka, marchew;
  • Niebiesko- fioletowa –  jagody, jeżyny, aronia, ciemne winogrona, bakłażany;
  • Czerwona – jabłka, czereśnie, truskawki, maliny, pomidory;
  • Biała – cebula, por, czosnek, fasola, kalarepa, kalafior.

W niektórych źródłach, zamiast grupy niebiesko- fioletowej, występuje czarna

 

Jeszcze zdrowszy talerz

Dr David Heber, medyk- naukowiec, który pracuje w Center for Human Nutrition przy University of California w Los Angeles, wyróżnia już nie 5, ale 7 grup kolorystycznych. Są to następujące kategorie kolorystyczne:

  • Czerwony – pomidory, różowy grejpfrut, arbuz;
  • Czerwono- purpurowy – ciemne winogrono, buraki ćwikłowe, czerwona papryka, bakłażany;
  • Pomarańczowy – dynie zwyczajne i olbrzymie, marchew, słodkie ziemniaki, mango, morele;
  • Pomarańczowo- żółty – pomarańcze, papaje, nektaryny, brzoskwinie, limonki, ananasy;
  • Żółto- zielony – awokado, kiwi, groszek zielony, ogórek, szpinak, gorczyca;
  • Zielony –  brokuły, brukselka, kalafior, kapusta biała, pekińska i włoska;
  • Biało- zielony – gruszki, czosnek, cebula, pieczarki, szczypiorek, karczochy, por, szparagi;

 

Kolorowo i co dalej?

Zielone:

  • korzystnie wpływają na wzrok,
  • wzmacniają naczynia krwionośne skóry,
  • regulują ciśnienie krwi,
  • pomagają w detoksykacji organizmu.

Żółto- pomarańczowe:

  • nadają cerze ładny kolor,
  • chronią skórę przed działaniem słońca i starzeniem się,,
  • regulują zawartość wody w organizmie,
  • pobudzają przemianę materii.

Czerwone:

  • regulują pracę przewodu pokarmowego,
  • skutecznie wspomagają organizm w walce z anemią,
  • wpływają na dotlenienie i odżywienie komórek,
  • pomagają chronić serce przed czynnikami cywilizacyjnymi.

Niebiesko- fioletowe:

  • pomagają przy problemach z nerkami,
  • podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu we krwi,
  • łagodzą zaparcia,
  • wpływają na poprawę krążenia krwi.

Białe:

  • wzmacniają odporność,
  • pomagają zwalczać bakterie i wirusy,
  • wspomagają leczenie chorób skóry,
  • działają przeciwmiażdżycowo.

 

W dobie XXI wieku, gdzie cywilizacja ciągle pędzi, każdy się śpieszy warto mieć, zawsze przy sobie jakiś „smaczny kolorek”. Badania wykazują, że 5 porcji warzyw i owoców zjada co 20 Polak. Nie musimy wtedy podjadać byle czego, byle gdzie. A przecież owoce i warzywa dostarczą nam energii, zaspokoją słodkie zachcianki i nasycą z racji występującego w nim błonnika. Zatem starajmy się, aby w każdym posiłku znalazł się przynajmniej jeden zdrowy kolorek. Jeśli dostarczymy 5 lub  7 takich porcji na pewno możemy uniknąć wielu zdrowotnych problemów. I pamiętajmy- wyciskane soki nie zastąpią warzyw czy owoców!

 

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl