Menu nawigacji stron

naturalnie, kreatywnie, świadomie

Imbir – naturalne lekarstwo rodem z Azji

Imbir – naturalne lekarstwo rodem z Azji

Znany już w Starożytności ze swych leczniczych właściwości imbir jest podstawowym składnikiem wielu lekarstw, kosmetyków i suplementów diety. Przekonaj się o zbawiennych efektach jego spożywania.

Imbir – panaceum na wszystko

Obecnie coraz więcej i coraz częściej się o nim słyszy – nie bez kozery. Imbir bowiem w naturalny sposób rozrzedza krew obniżając przy tym podwyższony wskutek niewłaściwej diety cholesterol. Obniża podwyższone ciśnienie krwi, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, bakteriobójczo i wzmacnia odporność. Będąc stymulującym, rozgrzewającym i uśmierzającym ból, imbir jest znakomitym panaceum na stany reumatyczne, zwykłe przeziębienie, gorączkę, ból gardła, skurcze menstruacyjne, poranne mdłości (polecany w szczególności kobietom w ciąży), a nawet zawroty głowy. Nie mówiąc o tym, że systematyczne spożywanie imbiru reguluje przemianę tłuszczy i stymuluje organizm do samooczyszczania. 

Imbir świeży czy sproszkowany?

Indusi wykorzystują zarówno świeży korzeń imbiru jak i jego sproszkowaną wersję, przy czym to, czy spożywa się świeży, przetarty czy suszony imbir, zależy od typu psychofizycznego danego osobnika oraz jego stanu zdrowia. Imbir posiada bardzo silne właściwości trawienne, wzmaga produkcję enzymów trawiennych, będąc ostrym i słodkim w smaku zarazem ma właściwości silnie rozgrzewające, przez co stymuluje trawienie i pomaga usunąć zbędne produkty przemiany materii – stąd jego esencjonalna, sproszkowana wersja, polecana jest osobom otyłym o typie kapha jako podstawa kuracji oczyszczających i odchudzających.  Świeży imbir doskonale wzmaga apetyt, stąd poleca się go niejadkom, chorym i wszystkim tym, którzy go stracili; również osobom o zachwianym typie wata. Dobrym przyzwyczajeniem Indusów jest picie herbatki imbirowej po każdym posiłku – wzmaga ogień trawienny i produkcję enzymów trawiennych. Podobne właściwości, przygotowując przewód pokarmowy, ma jedzony jeszcze przed posiłkiem, jako przystawka. Smak imbiru można złagodzić miodem, jabłkiem lub sokiem z cytryny z solą. Imbir można dodawać do gotowanych potraw, zarówno na ostro jak i na słodko, można zmieszać go z innymi przyprawami i pić w postaci herbatki, można zjadać na surowo pokropiony sokiem z limonki, która łagodzi jego smak. Stosuje się również maseczki, okłady i inhalacje z dodatkiem soku z imbiru.

O autorze

monika

monika

Strona www: http://ajurweda-dla-zdrowia.pl
Skończyłam Porównawcze Studia Cywilizacji, w których połączyłam naukę i fascynację Dalekim Wschodem. Pasjonują mnie sztuki walki, sama trenowałam ju-jitsu, kung-fu, kalaripayattui karate kyokushin – i jak na współczesnego samuraja przystało stale podnoszę sobie poprzeczkę. Spokój i harmonię w ciągłym ruchu znalazłam w jodze, którą praktykuje od kilku lat. Poszukując połączenia dla tak różnorodnych dyscyplin znalazłam metodę ćwiczeń pilatesa, których jestem zawodowym instruktorem. Ale czym byłyby treningi bez odpowiedniej diety? Ten temat zafascynował mnie na tyle, że swój ciekawski nos wepchnęłam w tajniki kuchni ajurwedyjskiej, chińskiej i makrobiotycznej. Co więcej, postanowiłam wyjechać do Indii, by tam nauczyć się od mistrzów medycyny ajurwedyjskiej w praktyce. Dzięki zdobytej wiedzy poświęciłam się szerzeniu ajurwedy w Polsce pracując jako ajurwedyjski terapeuta, wykładając teorię i współpracując z wieloma ośrodkami medycyny naturalnej. Wydałam też książkę – poradnik medycyny ajurwedyjskiej. Na stronach storeko dzielę się moją, ciągle poszerzaną, wiedzą z zakresu medycyny alternatywnej, świadomego odżywiania i różnych systemów filozoficzno-dietetycznych.
468 ad