Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Pieprz: czarny, pippali i cayenne przy odchudzaniu i przeziębieniu

Pieprz: czarny, pippali i cayenne przy odchudzaniu i przeziębieniu

Sproszkowany pieprz czarny, pieprz pippali (długoziarnisty) i  imbir w równych proporcjach składają się na najskuteczniejszy ajurwedyjski lek do walki z nadwagą i niestrawnością. To trikatu – „potrójny smak”, którego główna siła tkwi we właściwościach pieprzu.

 

Nie bój się pieprzu

Pieprz owszem jest ostry, a czasem nawet bardzo. Wdychając powietrze w którym unoszą się odrobiny pieprzu można łatwo podrażnić sobie gardło i wywołać reakcję obronną – kichanie i kaszel, których zadaniem jest usunąć z organizmu drażniący środek. Drażniący błony śluzowe pieprz znajduje swoje zastosowanie w gazie pieprzowym – nic więc dziwnego, że powinien być ostrożnie używany przez osoby z podrażnieniami błony wyścielającej żołądek i z owrzodzeniami. Z drugiej jednak strony, dzięki właśnie temu „wypalającemu” działaniu, doskonale radzi sobie z trudnymi do strawienia, zalegającymi w żołądku pokarmami oraz nadmiarem tkanki tłuszczowej. Mieszanka zwana trikatu niesamowicie stymuluje energię Agni, reguluje pracę całego systemu trawiennego, oczyszcza kanały ciała i wypala niestrawione resztki pokarmów. Dla naszych europejskich podniebień ta pieprzna mieszanka może okazać się za ostra – warto więc spożywać ją z dodatkiem mleka lub miodu, które złagodzą smak jednocześnie nie pozbawiając właściwości leczniczych. Proces trawienia jeszcze silniej pobudza pieprz cayenne – nie zaleca się go stosować osobom o typie pitta, ponieważ cayenne jest jednym z najbardziej podnoszących pittę produktów i szybko może dojść do zaburzenia. Najbardziej z jego właściwości stymulujących pracę jelit skorzystają osoby o typie kapha, dla których odrobina pieprzu cayenne jest wręcz wskazana w codziennej diecie.

 

Sucho jak na pustyni

Rzeczywiście po zjedzeniu dużej ilości pieprzu  można odnieść wrażenie pieczenia, palenia i suchoty w gardle. Ale warto tą chwilę przetrzymać – pieprz, szczególnie czarny, przenika wtedy tkanki przełyku i oskrzeli zabijając bakterie i wirusy oraz wysuszając nadmiar śluzu nagromadzonego w oskrzelach. Działanie to jest szeroko wykorzystywane w ajurwedzie do leczenia przeziębień, wszelkiego rodzaju kataru, zapalenia oskrzeli oraz zapchanych zatok. Pieprz czarny obniża też gorączkę i stymuluje organizm do samooczyszczania udrożniając kanały ciała. Podobnie jak w przypadku trikati, suchość w przełyku,  po zjedzeniu leczniczej łyżeczki pieprzu, można złagodzić mlekiem (ale nie za dużo, bowiem mleko podnosi doszę kapha) lub miodem czy aloesem.

 

Redukcja doszy kapha i nie tylko

Wszystkie odmiany pieprzu redukują doszę kapha, są więc szczególnie polecane w zaburzeniach związanych z tą doszą: zaburzeniach trawienia i przemiany tłuszczy, zaburzeniach gospodarki wodnej, nadmiernej ilości śluzu oraz  opuchlizny. Podobnie skuteczne są w regulacji doszy wata i stanach spowodowanych przez jej nadmiar czyli reumatyzmie, zapaleniu oskrzeli i płuc, wzdęciach i kolkach, chorobach śledziony. Pieprz, szczególnie pippali, ma również działanie odmładzające i stanowi ważny składnik kuracji regeneracyjnych.

Kup od razu u partnerów storeko i stosuj w praktyce

 

Pieprz Czarny Cały Bio Sonnentor

Pieprz Czarny Cały Bio Sonnentor

 Pieprz cayenne mielony

Pieprz cayenne mielony

Pierprz czarny mielony

Pierprz czarny mielony

Imbir Mielony Bio Natu

Imbir Mielony Bio Natu

O autorze

Error: Nie można utworzyć katalogu „wp-content/uploads/2017/12”. Czy WordPress ma uprawnienie do zapisu do katalogu nadrzędnego?

monika

Strona www: http://ajurweda-dla-zdrowia.pl
Skończyłam Porównawcze Studia Cywilizacji, w których połączyłam naukę i fascynację Dalekim Wschodem. Pasjonują mnie sztuki walki, sama trenowałam ju-jitsu, kung-fu, kalaripayattui karate kyokushin – i jak na współczesnego samuraja przystało stale podnoszę sobie poprzeczkę. Spokój i harmonię w ciągłym ruchu znalazłam w jodze, którą praktykuje od kilku lat. Poszukując połączenia dla tak różnorodnych dyscyplin znalazłam metodę ćwiczeń pilatesa, których jestem zawodowym instruktorem. Ale czym byłyby treningi bez odpowiedniej diety? Ten temat zafascynował mnie na tyle, że swój ciekawski nos wepchnęłam w tajniki kuchni ajurwedyjskiej, chińskiej i makrobiotycznej. Co więcej, postanowiłam wyjechać do Indii, by tam nauczyć się od mistrzów medycyny ajurwedyjskiej w praktyce. Dzięki zdobytej wiedzy poświęciłam się szerzeniu ajurwedy w Polsce pracując jako ajurwedyjski terapeuta, wykładając teorię i współpracując z wieloma ośrodkami medycyny naturalnej. Wydałam też książkę – poradnik medycyny ajurwedyjskiej. Na stronach storeko dzielę się moją, ciągle poszerzaną, wiedzą z zakresu medycyny alternatywnej, świadomego odżywiania i różnych systemów filozoficzno-dietetycznych.

Jeden Komentarz

  1. ostatnio dostaliśmy pytanie : Przeziębiłam się
    ostatnio i znajomi polecili mi wypić wódkę z pieprzem. Niestety
    nasypałam za dużo pieprzu i popaliłam sobie bardzo gardło. Czy jest to
    niebezpieczne? Co mogę teraz zrobić?
    Czy pieprz jest bardzo
    niebezpieczny na gardło jeżeli został zażyty w dużej ilości ? – Monika
    nasza ekspertka od ajurwedy odpowiedziała – przede wszystkim aloes!! a
    potem migdały blanszowane, liście kolendry świeżej i chłodna herbata z
    mięty:)

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Bądź na bieżąco z newsletterem

nowe wpisy, specjalne oferty, bieżące wydarzenia

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

NIE PRZEGAP OKAZJI NA CIEKAWE INSPIRACJE

Zapisuję się na newsletter(w każdej chwili możesz zrezygnować).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Subscribe to our newsletter

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software