Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Kurkuma na poprawę skóry

Kurkuma na poprawę skóry

Kurkuma, czyli sanskrycka haridra („to, co poprawia skórę”) jest najlepszym naturalnym środkiem na wszelkiego rodzaju uszkodzenia skóry: zadrapania, otarcia, skaleczenia czy wreszcie głębokie rany. To wszystko dzięki swoim silnie antyseptycznym właściwościom. Od dawna znano również jej lecznicze działanie przy wszystkich uporczywych chorobach skóry jak zapalenia skóry, egzema, pokrzywka czy łuszczyca.

 

Zewnętrznie

Kurkuma stosowana jest zewnętrznie w postaci  pasty – sproszkowany korzeń miesza się z wodą uzyskując gładką konsystencję. Nałożona na ranę hamuje krwawienia, usuwa opuchlizny i wykazuje bardzo silne antyseptyczne działanie.  Jest to także doskonały lek przeciw zapaleniom, ponieważ redukuje poziom kwasu arachidonowego, który przyczynia się do ich powstawania. Warto więc stosować kurkumę przy zmianach reumatycznych i artretyzmie. Regularne smarowanie skóry pastą z kurkumy w zmienionych chorobowo miejscach łagodzi stan zapalny i ból.

 

Wewnętrznie

Regularne wewnętrzne stosowanie kurkumy, w postaci łyżeczki rozpuszczonej w gorącej wodzie lub mleku pomaga zachować piękną i promienną skórę. Łagodzi również trądzik i wszelkie zmiany na skórze twarzy, oczyszcza bowiem krew i uwalnia szkodliwe toksyny zalegające pod warstwą skóry. Kurkuma neutralizuje toksyny znajdujące się w całym organizmie i zabija pasożyty, przyczynia się tym samym do oczyszczenia całego organizmu a w szczególności regulacji zaburzeń flory jelitowej. Zdecydowanie pobudza przemianę materii, ponadto obniża cholesterol i poprzez uelastycznianie żył, stawów i ścięgien zmniejsza ryzyko chorób serca. Składniki zawarte w korzeniu kurkumy, pobudzają produkcję i wydzielanie żółci, wspomagając tym samym pracę wątroby. Kurkumę stosuje się również z powodzeniem w  leczeniu alergii, astmy o podłożu alergicznym, katarze siennym i hemoroidach, ponieważ udrożnia kanały ciała.

 

Ostrożnie

Kurkumy powinny unikać kobiety w ciąży oraz osoby spożywające leki z grupy antykoagulantów i cierpiące na hipoglikemię. Kurkuma jest ostra i gorzka więc przyjmowana w postaci suchego proszku podnosi doszę wata – osoby o tym typie powinny zatem zachować ostrożność w spożywaniu kurkumy.

&nbsp

O autorze

monika

monika

Strona www: http://ajurweda-dla-zdrowia.pl
Skończyłam Porównawcze Studia Cywilizacji, w których połączyłam naukę i fascynację Dalekim Wschodem. Pasjonują mnie sztuki walki, sama trenowałam ju-jitsu, kung-fu, kalaripayattui karate kyokushin – i jak na współczesnego samuraja przystało stale podnoszę sobie poprzeczkę. Spokój i harmonię w ciągłym ruchu znalazłam w jodze, którą praktykuje od kilku lat. Poszukując połączenia dla tak różnorodnych dyscyplin znalazłam metodę ćwiczeń pilatesa, których jestem zawodowym instruktorem. Ale czym byłyby treningi bez odpowiedniej diety? Ten temat zafascynował mnie na tyle, że swój ciekawski nos wepchnęłam w tajniki kuchni ajurwedyjskiej, chińskiej i makrobiotycznej. Co więcej, postanowiłam wyjechać do Indii, by tam nauczyć się od mistrzów medycyny ajurwedyjskiej w praktyce. Dzięki zdobytej wiedzy poświęciłam się szerzeniu ajurwedy w Polsce pracując jako ajurwedyjski terapeuta, wykładając teorię i współpracując z wieloma ośrodkami medycyny naturalnej. Wydałam też książkę – poradnik medycyny ajurwedyjskiej. Na stronach storeko dzielę się moją, ciągle poszerzaną, wiedzą z zakresu medycyny alternatywnej, świadomego odżywiania i różnych systemów filozoficzno-dietetycznych.