Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Wyniki konkursu „Rozgrzej się z ajurwedą”

Wyniki konkursu „Rozgrzej się z ajurwedą”

Dziękujemy wszystkim za przesłanie prac, przepisy, które dostaliśmy były naprawdę ciekawe, a wybór zwycięzcy nie był wcale taki łatwy. Dlatego też mamy dla Was małą niespodziankę. Oprócz zwycięzcy wyłoniliśmy pięć osób, których przepisy spodobały nam się najbardziej, a jedna z nich w ramach nagrody pocieszenia otrzyma od nas autorską tapetę. 

Zwycięzcą konkursu została Gabriela Małgorzata Krowicka, która za swój przepis otrzymuje nagrodę główną – „Ajurwedyjską książkę kucharską” sponsorowaną przez portal a-ajurweda.pl. Gratulujemy i życzymy smakowitych przygód w odkrywaniu kuchni ajurwedyjskiej:) A oto zwycięski przepis:

„Składniki:
– 1 pomarańcza
– 1 cytryna
– kilka goździków
– 4 plasterki świeżego imbiru
– 2 łyżki miodu
– szczypta cynamonu
– 1 litr wody

Rozgrzewający napój cytrynowo-pomarańczowy

Wykonanie:
Pomarańczę i cytrynę myjemy i kroimy w plastry. Dodajemy wodę, imbir pokrojony w plasterki,goździki oraz cynamon. Chwilę gotujemy.Na koniec gdy już trochę przestygnie dodajemy miód. Kielich maczamy w białku jajka,następnie w brązowym cukrze. Wlewamy napój i delektujemy się nim i rozgrzewamy w mroźne wieczory i nie tylko. Smacznego.”

 

Zdecydujcie do kogo ma trafić nagroda pocieszenia! Głosowanie trwa na fb!

Od dziś do końca tygodnia tj. 24.02.2012 r. możecie głosować na naszym facebook’owym fanpagu na przepis, który najbardziej Wam przypadnie do gustu. Autorską tapetę storeko otrzyma osoba, pod zdjęciem  której będzie najwięcej polubień! Więc do dzieła! Poniżej przepisy, na które możecie oddać swój głos.

 

1. Złote mleko, przepis przesłany przez Edytę Majcher

„Moja przygoda i zainteresowanie ajurwedą zaczęło się około 10 lat temu gdy podczas targów w Warszawie poznałam Sarę Cosnac -masażystkę z Francji zajmującą się ajurwedą . Później dużo czytałam na temat kuchni ajurwedyjskiej i po drodze „wpadł ” mi przepis na Złote mleko, które nie tylko świetnie rozgrzewa, ale pomaga zwalczać alergie i łagodzi przeziębienia, a picie samego mleka z kurkumą świetnie wpływa na bezsenność . Natomiast użycie kurkumy w proporcji 1:1 z wodą pozwala na uzyskanie maseczki na twarz, która świetnie niweluje wypryski .

Rozgrzewający ajurwedyjski napój

Składniki :
– szklanka mleka
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 1/4 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
– 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
– pół łyżeczki miodu w celu osłodzenia
– dodatkowo świeży imbir

Mleko i przyprawy łączę ze sobą ,następnie podgrzewam i zagotowuję jeszcze około 3 min.Odcedzam i piję .”

 

2.  Herbata pomarańczowo-imbirowa Aleksandry Filipowskiej

„Pyszna, aromatyczna herbata idealna na jesienne i zimowe wieczory, doskonale rozgrzewa!

Herbata z pomarańczą i imbirem

W wysokiej szklance układamy pokrojone pomarańcze. Pomiędzy plastry pomarańcza układamy pocięty w cieniutkie plasterki świeży imbir (ok. 3-4 plasterków). W sitku zaparzamy ulubioną jesienną sypaną mieszankę herbat (ja np. „grudniową noc” albo „pierwsza gwiazdka”, można stworzyć też swoją ulubioną mieszankę na bazie czarnej albo zielonej herbaty z dodatkami). Całość zalewamy wodą, możemy dodać miód jeśli wolimy słodszą wersję.”

 

3. Rozgrzewająca herbata wg przepisu Anny Szymkow

Herbata imbirowa

Korzeń imbiru obieram i kroję na cienkie plasterki. W szklance umieszczam pokrojony imbir, sypię brązowego cukru, dodaję miodu i soku wyciśniętego z cytryny. Odstawiam na co najmniej godzinę. Dodaję cynamon, goździki, plasterek cytryny, torebkę czarnej herbaty i zlewam gorącą wodą. Napój łagodnie rozgrzewa z każdym łykiem!”

 

4.  Zielona herbata z miodem Weroniki Walter

„W moim przypadku zawsze sprawdza się ciepłe mleko z miodem, ale przecież to mało oryginalne. Pobiegłam więc do babki, która jest prawdziwą skarbnicą wiedzy pod względem zarówno posiłków, jak i różnych herbatek. Kierowana jej radą, przygotowałam więc Rozgrzewający napój z miodem i zieloną herbatą.

Zielona herbata z miodem

 

Do przygotowania potrzebne są:
– 1 litr wody,
– 4 pełne łyżki miodu,
– pół łyżki cynamonu,
– pół łyżki potartej gałki muszkatołowej,
– 1 obrane, potarte jabłko,
– 2 torebki zielonej herbaty.

1. Do garnka nalewamy wody, a następnie wsypujemy cynamon, gałkę muszkatołową, dodajemy miodu i wrzucamy potarte jabłko. Gotujemy pod przykryciem doprowadzając do wrzenia. Następnie całość odcedzamy tak, aby uzyskać sam płyn.

2. W dzbanku lub jakimś innym, osobnym garnku zagotowujemy wodę. Takowa będzie przeznaczona do zalania dwóch torebek zielonej herbaty, przy czym owe torebki wrzucamy do jednej szklanki i zalewamy ją do pełna. Kiedy herbata się zaparzy, wyrzucamy torebki, zaś powstałą zieloną herbatę mieszamy z poprzednio przygotowanym płynem (czyli tym z cynamonem, miodem itd.).

3. Lekko ostudzony napój wlewamy do szklanek. Jako dekorację i mały, smaczny dodatek, można do każdej szklanki wrzucić jeden lub dwa plasterki jabłka.”

 

5.  Rozgrzewająca czekolada wg przepisu Dominiki Róg

„Należę do zmarzluchów, więc rozgrzewające napoje popijam większą część roku. Ten ma dwie podstawowe zalety, jest prosty i przepyszny! Smak jest tak zniewalający, że mój chłopak tego samego dnia, w którym dostał już jeden kubeczek nektaru kategorycznie zażądał drugiego (co więcej, zgodził się wyjść po mleko :P). A efekt rozgrzania- murowany. Co więcej, samo zdrowie. Ale dość już mówienia. Pora na składniki.

Rozgrzewająca czekolada

6 łyżek czekolady w proszku,
450 ml mleka
50 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka wiórek kokosowych
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu

Mieszam oba rodzaje mleka. Podgrzewam w rondelku, gdy już będzie ciepłe dodaję miód, czekoladę, cynamon i dokładnie mieszam. Nalewam do kubeczka, posypuje wiórkami kokosowymi i podaję ukochanej osobie! Smacznego!”