Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Jedz, pij, żuj? Na tapecie Orbit!

Telewizja, radio, internet a nawet restauracje, puby i szkolne stołówki krzyczą do nas „Żuj gumę po każdym posiłku”, zgodnym chórem dołączają do nich (o zgrozo!) stomatolodzy. Ostatnio natknęłam się na artykuł zamieszczony na stronie pewnej z aptek wychwalający pod niebiosa działanie gumy do żucia: pozwala schudnąć, zrelaksować się, rzucić palenie… Ale na łopatki rozłożyło mnie zdanie „Badania wykazały, iż dorośli, którzy w dzieciństwie żuli dużo gumy, mają statystycznie wyższy iloraz IQ niż ci, którzy od niej stronili.”  Ja się pytam co takiego ma w sobie owa zbawienna guma?

 

Skład gumy do żucia pod lupą

I to dosłownie, bo te małe literki znacznie utrudniają zapoznanie się z tekstem, zwłaszcza na lśniących, foliowych opakowaniach.  Oryginalny skład jednej z typów gum Orbit przedstawia się następująco: substancje słodzące – sorbitol, maltitol, syrop maltitolu, mannitol, aspartam, sól aspartamu – acesulfam, acesulfam K; baza gumowa (zawierającą lecytynę sojową), substancja utrzymująca wilgotność glicerol, zagęstnik – guma arabska, substancja glazurująca – węglan wapnia, barwnik E 171, substancja glazurująca – wosk carnuba, przeciwutleniacz BHA

Dalej mogę sobie przeczytać: „Zawiera źródło fenyloalaniny, spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający”. Ciekawe…

 

Na pierwszy rzut „rozluźniające” substancje słodzące

1. Sorbitol E420 i Maltitol E 965  – nie są całkowicie metabolizowane w żołądku dlatego ulegają częściowej fermentacji w jelicie grubym co może powodować gazy, wzdęcia i bolesne skurcze jelit, u osób wrażliwych mogą również wywołać biegunkę.

2. Manntitol E421- może powodować biegunki i wzdęcia, może również podrażniać żołądek, przyczynić się do anafilaksji, wpłynąć negatywnie na pracę nerek, ponadto może wywołać mdłości, wymioty i pokrzywkę. Powinny go unikać osoby z cukrzycą, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz alergicy.

3. Aspartam E951 inne nazwy: Nutra Sweet, Equal, Crystal Night – wszechobecny truciciel! Należy się go wystrzegać jak ognia i omijać szerokim łukiem produkty, które mają go w składzie! Aspartam ma zdolności do kumulowania się w organizmie, działanie teratogenne i rakotwórcze! Częste spożywanie produktów z aspartamem przez kobiety ciężarne może stać się przyczyną wad wrodzonych u płodu! Przyczynia się do rozwoju raka głównie mózgu, piersi i chłoniaka, choroby Alzheimera, cukrzycy, otyłości, astmy, powoduje apatię, bóle głowy, zmęczenie, zawroty głowy, bóle żołądka, kołatanie serca, rozdrażnienie, lęk, utraty pamięci, halucynacje, wysypki, ślepotę, szum w uszach, depresję, utratę słuchu, utratę apetytu, osłabienie, zmęczenie, nadpobudliwość, agresję, bezsenność, irytację, zaburza syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach… Można by wyliczać do upadłego, a stoi za nim silne lobby -tak silne, że aspartam oficjalnie figuruje jako nieszkodliwy dla zdrowia – sic! A powinni się go wystrzegać bezwzględnie wszyscy! I to właśnie on jest źródłem fenyloalaniny!

4. Sól aspartamu – acesulfam E962 oraz Acesulfam K E950 – równie niebezpieczne jak sam aspartam, podrażniają przewód pokarmowy, mają działanie rakotwórcze: przyczyniają się do rozwoju raka płuc, raka piersi, białaczki. Mimo to wg koncernów biotechnologicznych mówienie o ich szkodliwości nie jest uzasadnione…

 

Czy może być gorzej? Oj taak – polimery, glicerol, barwniki i BHA nie dają za wygraną!

5. Tajemnicza baza gumowa – niestety nie znamy jej dokładnego składu, producent trzyma go pod kluczem – wiemy tylko, że znajdziemy w niej ropopochodne, nieprzyjazne dla naszego organizmu polimery i lecytynę sojową (jest nieszkodliwa dla zdrowia – powinny jej unikać jedynie osoby uczulone na soję).

6. Glicerol E422 – może obniżać koncentrację i negatywnie wpływać na jasność umysłu, długotrwałe zażywanie w nadmiarze może powodować zaburzenia płodności i pracy serca, niewskazany dla diabetyków.

7. Guma arabska zwana również gumą akacjową lub gumą senegalską E414 – spożycie jest bezpieczne, natomiast bezpośredni kontakt może wywołać duszności i astmę oraz przewlekły katar, wysypkę lub pokrzywkę.

8. Węglan wapnia E170 – bynajmniej nie jest źródłem wapnia, to tylko biały barwnik oficjalnie uznawany za bezpieczny dla zdrowia, w większych ilościach może jednak powodować zaparcia i ból brzucha.

9. Dwutlenek tytanu E171 – kolejny biały barwnik, oficjalnie uznany jako bezpieczny jednak jego wpływ na nasz organizm jest nie jest do końca wyjaśniony, podejrzewa się, iż ma działanie rakotwórcze, w kontakcie ze skórą – podrażnia.

10. Substancja glazurująca wosk carnauba – również oficjalnie widnieje jako bezpieczny, jednak może powodować alergie.

11. BHA E320 – przy przyjmowaniu dużych dawek odkłada się w organizmie i powoduje zaburzenia wątroby, ma działanie rakotwórcze, może wywierać toksyczny wpływ na nerki, wywoływać wysypkę, pokrzywkę, także duszność, powoduje podwyższenie cholesterolu we krwi, w wielu krajach obowiązuje zakaz dodawania go do żywności dla dzieci i niemowląt!

 

A co producent zafundował naszym dzieciom, wszystko oczywiście w trosce o ich zdrowie…

Skład różowych gum Orbit dla dzieci: substancje słodzące: sorbitol, ksylitol, mannitol, acesulfam K, aspartam, baza gumowa (zawiera lecytynę sojową), regulator kwasowości mleczan wapnia, substancja utrzymująca wilgoć glicerol, aromaty, przeciwutleniacz BHA.

Lista składników jest nieco zmieniona, w gumach dla dzieci zrezygnowano z maltitolu i syropu maltitolu na rzecz innej substancji słodzącej ksylitolu – ma on zdolność do wybiórczego hamowania bakterii odpowiedzialnych za próchnicę i pomaga w likwidacji płytki nazębnej, dodano również mleczan wapnia, który jest łatwo przyswajalny przez nasz organizm i zostaje wbudowany w strukturę zębów. Wyrzucono kilka szkodliwych substancji, ale co z tego kiedy nadal figuruje tu aspartam, acesulfam K, BHA, mannitol, glicerol i polimery…

 

Jakie jest faktyczne przeciw próchniczne działanie gumy?

Oprócz gum dla dzieci, które zawierają ksylitol i mleczan wapnia reszta opiera się tylko i wyłącznie na działaniu naszej śliny. Żucie gumy powoduje zwiększenie jej wydzielania, a reszta należy już do niej samej! To w ślinie są zawarte fosforany i jony wapnia, które chronią nasze szkliwo i walczą z bakteriami i tym samym próchnicą! Ot cała filozofia!

 

Zamienniki, substytuty, odpowiedniki

Może to zabrzmieć surrealistycznie, ale zamiast gumy możemy porzuć goździki, świeżą natkę  pietruszki, koperek. bazylię czy po prostu liść mięty.  Guma oprócz pobudzenia ślinianek do produkcji śliny dba również o nasz świeży oddech, czym możemy ją zastąpić w tym aspekcie?  Olejkiem miętowym – do stosowania w nagłych sytuacjach oraz systematycznym płukaniem gardła letnim naparem z zielonej herbaty, która likwiduje bakterie i lotne związki siarki. Ale bez wątpienia najwygodniejszym zamiennikiem gumy do żucia jest jabłko!

Chcesz poznać inne „ciekawe” składniki żywności? To lektura dla Ciebietabele

O autorze

paulina

paulina

Strona www:
Miłość do natury odziedziczyłam po niej samej. Wychowana na wsi, zakochana w zieleni, świeżym powietrzu i naturalnej żywności, nie mogłam jej pomijać podczas moich życiowych wyborów. I tak skończyłam studia na kierunku ochrona środowiska, a dzięki zamiłowaniu do pisania trafiłam do zespołu storeko gdzie mogę dzielić się swoimi pasjami. Naturalnie, kreatywnie, świadomie - czy taka jestem na co dzień? Staram się! Zanim wrzucę coś do koszyka zawsze rzucam okiem na skład, unikam produktów przetworzonych i naszpikowanych E-dodatkami. Zamiast dużego marketu wolę mały targ. I cały czas marzę o powrocie na wieś i małym domku z dużym ogrodem.