Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Kardamon na myślenie, kaszel, trawienie i rzucenie palenia

Kardamon na myślenie, kaszel, trawienie i rzucenie palenia

W ajurwedzie mówi się, że kardamon to „król przypraw”. Nic dziwnego – stanowi on bowiem jeden z najsilniejszych środków na poprawę trawienia a przede wszystkim balansuje wszystkie dosze. Ma tyle dobroczynnych właściwości, że nie sposób go nie używać.

Zastosowanie kardamonu

Kardamon nie tylko pobudza trawienie od samego zapachu, ale wzmacnia i stymuluje pracę serca. Uchodzi za jeden z najlepszych środków tonizujących mózg, usprawniających myślenie i koncentrację oraz poprawiających pamięć. W oskrzelach, płucach i zatokach rozrzedza nadmierny śluz i ułatwia jego eliminację z organizmu. Spożywany lub żuty po posiłku jest doskonałym środkiem na wzdęcia i kolki, a herbatka z kardamonu przeciwdziała chorobie lokomocyjnej. Roślina ta ma też właściwości wykrztuśne, wiec może być z powodzeniem stosowana w leczeniu kaszlu, astmie czy zapaleniu oskrzeli. Wreszcie stosowany zewnętrznie, w postaci pasty, łagodzi bóle zębów i krwawienia dziąseł. Pasta lub kawałek żutego kardamonu odświeża jamę ustną dzięki czemu polecany jest przy nudnościach, wymiotach i bólach głowy.

 

Kardamon na używki

Kardamon neutralizuje szkodliwie śluzotwórcze działanie mleka i przetworów mlecznych, doskonale radzi sobie z redukcją flegmy, wytwarzanej przez organizm, przy częstym spożywaniu nabiału. Dodany do filiżanki kawy czy herbaty neutralizuje szkodliwe działanie kofeiny i teiny. Żucie ziarenek jest też łatwym sposobem na zapobieganie głodowi nikotynowemu po rzuceniu palenia. Kardamon, podobnie jak czosnek, zaliczany jest do grupy największych afrodyzjaków a zarazem lekarstwem na impotencję.

Kardamonu nie powinno się jednak spożywać w zbyt dużych ilościach, szczególnie osobom o typie pitta, ponieważ ma silnie rozgrzewające właściwości.

Kup od razu u partnerów storeko i stosuj w praktyce

 

Kardamon mielony eko Sonnentor

Kardamon mielony eko Sonnentor

Kardamon Cały Bio Natu

Kardamon Cały Bio Natu

Dżem Czarna Porzeczka z Kardamonem Bio O wocowy Dom

Dżem Czarna Porzeczka z Kardamonem Bio O wocowy Dom

Kawa Zielona z Ksylitolem, Kardamonem i Cynamonem

Kawa Zielona z Ksylitolem, Kardamonem i Cynamonem

O autorze

monika

monika

Strona www: http://ajurweda-dla-zdrowia.pl
Skończyłam Porównawcze Studia Cywilizacji, w których połączyłam naukę i fascynację Dalekim Wschodem. Pasjonują mnie sztuki walki, sama trenowałam ju-jitsu, kung-fu, kalaripayattui karate kyokushin – i jak na współczesnego samuraja przystało stale podnoszę sobie poprzeczkę. Spokój i harmonię w ciągłym ruchu znalazłam w jodze, którą praktykuje od kilku lat. Poszukując połączenia dla tak różnorodnych dyscyplin znalazłam metodę ćwiczeń pilatesa, których jestem zawodowym instruktorem. Ale czym byłyby treningi bez odpowiedniej diety? Ten temat zafascynował mnie na tyle, że swój ciekawski nos wepchnęłam w tajniki kuchni ajurwedyjskiej, chińskiej i makrobiotycznej. Co więcej, postanowiłam wyjechać do Indii, by tam nauczyć się od mistrzów medycyny ajurwedyjskiej w praktyce. Dzięki zdobytej wiedzy poświęciłam się szerzeniu ajurwedy w Polsce pracując jako ajurwedyjski terapeuta, wykładając teorię i współpracując z wieloma ośrodkami medycyny naturalnej. Wydałam też książkę – poradnik medycyny ajurwedyjskiej. Na stronach storeko dzielę się moją, ciągle poszerzaną, wiedzą z zakresu medycyny alternatywnej, świadomego odżywiania i różnych systemów filozoficzno-dietetycznych.

Brak Komentarzy.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Styczeń z postanowieniami – skorupki, freeganizm i nowe doznania - […] tego miesiąca to przede wszystkim gałka muszkatołowa, kardamon i […]