Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Dlaczego warto pić sok z młodego jęczmienia

Dlaczego warto pić sok z młodego jęczmienia

 

To niebywałe, ale jeden mały shot z młodych liści jęczmienia może zastąpić poranną kawę, popołudniowego batonika i wieczorny napój energetyczny. Daje „kopa” nie tylko na chwilę, ale na cały dzień! I nie zawiera cukru, kofeiny, słodzików, konserwantów czy sztucznych barwników. Jest również przyjazny karmiącym mamom i kobietom w ciąży.

 

Badania nad młodym jęczmieniem

Właściwości lecznicze młodego jęczmienia były znane już od tysięcy lat, ale szczegółowymi badaniami nad nim zajął się japoński uczony dr Yoshidale Hagiwara dopiero w II połowie XX w. Hagiwara całe swoje życie poświęcił intensywnej pracy, wskutek czego w wieku 38 lat przypominał wrak człowieka. Jego organizm był przemęczony, przepracowany i nie nadążał za szybkim trybem życia doktora. Odzyskał on zdrowie dopiero dzięki zastosowaniu medycyny alternatywnej, poddał się tradycyjnym chińskim metodom leczenia i sięgnął po naturalne leki w tym zioła. Po dojściu do siebie postanowił pomóc innym, którzy stracili wigor, życiową energię, którzy borykają się z chorobami. Rozpoczął wieloletnie badania nad właściwościami leczniczymi roślin i uznał, że trawa jęczmienna jest najbogatszym w składzie odżywczym produktem żywnościowym na świecie.

 

Skład i właściwości soku z liści młodego jęczmienia

1. Enzymy trawienne, które w tak dużym stężeniu występują jedynie w młodym jęczmieniu. Ich obecność jest szczególnie ważna ze względu na zbawienne właściwości oraz na fakt, iż obecna dieta jest uboga w enzymy co prowadzi do zaburzeń funkcji życiowych, rozwoju chorób cywilizacyjnych i szybkiego starzenia organizmu. Obecność enzymów w organizmie wpływa pozytywnie na:

  • procesy przemiany materii,
  • rozkład i usuwanie niestrawnych i toksycznych substancje znajdujących się w pożywieniu,
  • ochronię skórę przed działaniem wolnych rodników,
  • opóźnienie procesu starzenia komórek.

2. Przeciwutleniacz 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV)

  • przeciwdziała tlenowym uszkodzeniom struktury lipidowej skóry przez promieniowanie UV, działa w przybliżeniu pięćset razy skuteczniej niż witamina E.
  • wspiera zmierzoną w osoczu krwi aktywność tłumiącą arteriosklerozę – jest kilka razy skuteczniejszy niż witamina C.

3. Witaminy

  • betakaroten,
  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6),
  • kwas foliowy.

4. Duże ilości ważnych składników mineralnych i mikroelementów, takich jak:

  • magnez,
  • wapń,
  • fosfor,
  • chrom,
  • krzem,
  • sód,
  • bor,
  • srebro,
  • potas,
  • miedź,
  • mangan,
  • cynk,
  • żelazo.

5. Chlorofil

  • ma silne działanie gojące i oczyszczające,
  • likwiduje stany zapalne,
  • reguluje pracę jelit,
  • wzmacnia układ naczyniowy,
  • podnosi odporność organizmu.

 

Wpływ soku z trawy jęczmiennej na zdrowie

  • obniża ryzyko zachorowania na raka oraz inne choroby cywilizacyjne,
  • zwalnia tempo starzenia organizmu,
  • wzmacnia i regeneruje wątrobę, co z kolei wspiera leczenie innych chorób, np. skórnych,
  • wpływa pozytywnie na psychikę, dodaje energii i pomaga w leczeniu depresji,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • ze względu na liczne właściwości przeciwzapalne i odtruwające odgrywa znaczącą rolę w leczeniu ,
  • zapalenia stawów i reumatyzmu,
  • jest pomocny w walce z alergiami i boreliozą,
  • przeciwdziała odkładaniu cholesterolu na ścianach naczyń, zapobiegając rozwojowi miażdżycy,
  • ma silne właściwości gojące i przeciwzapalne, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, czynnika P4D1,
  • jest bardzo korzystny dla osób chorujących na cukrzycę, normalizując poziom cukru we krwi,
  • reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zaparciom i innym problemom trawiennym,
  • jest bogatym źródłem wapnia i dzięki wysokiej zawartości chlorofilu ma pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, co ma szczególne znaczenie przy zapobieganiu osteoporozy

 


O autorze

paulina

paulina

Strona www:
Miłość do natury odziedziczyłam po niej samej. Wychowana na wsi, zakochana w zieleni, świeżym powietrzu i naturalnej żywności, nie mogłam jej pomijać podczas moich życiowych wyborów. I tak skończyłam studia na kierunku ochrona środowiska, a dzięki zamiłowaniu do pisania trafiłam do zespołu storeko gdzie mogę dzielić się swoimi pasjami. Naturalnie, kreatywnie, świadomie - czy taka jestem na co dzień? Staram się! Zanim wrzucę coś do koszyka zawsze rzucam okiem na skład, unikam produktów przetworzonych i naszpikowanych E-dodatkami. Zamiast dużego marketu wolę mały targ. I cały czas marzę o powrocie na wieś i małym domku z dużym ogrodem.

Jeden Komentarz

  1. młody jęczmień ostatnio podbija rynek i dobrze, patrząc na jego właściwoci wszystkim wyjdzie to na zdrowie. warto jednak pamiętać aby kupować go ze sprawdzonych źródeł a jak p=komuś nie pasuje jego sma zawsze mozna dodać go do ulubionych potraw i koktajli tutaj podsyłam pare innych przepisów /bonavita.pl/mlody-jeczmien-sprawdzone-przepisy-na-kazda-okazje muffinki sa swietne idealnie zaspokoją ochotę na małe conieco 🙂 pozdrawiam