Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Sok z liści jęczmienia czy zmielona trawa jęczmienna – co wybrać?

Sok z liści jęczmienia czy zmielona trawa jęczmienna – co wybrać?

fot. fotolia.com

Zielona żywność staje się coraz bardziej popularna, również w Polsce powoli wchodzi trend zielonego. Gdzieniegdzie zamiast coli, drinka czy kawy możemy dostać sok z trawy zbożowej pod różnymi postaciami – szybkiego shota, owocowego smoothie czy bezalkoholowego drinka. I dobrze, bo to samo zdrowie! Zero cukru, zero słodzików, zero konserwantów, zero sztuczności, zero barwników, krótko mówiąc 100% natury! W zielony jęczmień warto się zaopatrzyć i pić go systematycznie. Ale i tu musimy uważać. Produkt, produktowi nie równy! Jaki jest haczyk? Na co zwracać uwagę przy zakupie zielonego jęczmienia?

 

Różnica między napojami z liści młodego jęczmienia

Na rynku wyróżniamy dwa podstawowe produkty z liści młodego jęczmienia: sproszkowany sok oraz rozdrobnioną trawę jęczmienną. Obydwa po rozcieńczeniu wodą przyjmujemy doustnie w formie napoju. Jaka jest różnica między nimi? Podstawową różnicą jest technologia przetwarzania obu produktów, która decyduje o jego końcowej postaci. Różni się od siebie diametralnie i sprawia, że początkowy surowiec zmienia się w dwa całkowicie odmienne produkty końcowe. Jedyną cechą wspólną obydwu technologii jest ścinanie młodych liści jęczmienia, najczęściej przed osiągnięciem fazy pierwszego kolanka kiedy nie zawierają jeszcze glutenu. Cała reszta toczy się zupełnie inaczej.

  1. W przypadku soku z liści jęczmienia, ze ściętej uprzednio trawy jęczmiennej wytłacza się sok, który następnie w temperaturze nie przekraczającej 31 °C w czasie nieprzekraczającym 2 minut jest suszony. Obróbka termiczna w niskiej temp. oraz w krótkim czasie odgrywa tu kluczową rolę gdyż dzięki temu nie są tracone wartości odżywcze liści jęczmienia,
  2. Napój z mielonej trawy jęczmiennej powstaje zupełnie inaczej. Ścięte młode liście jęczmienia są suszone, a następnie rozdrobnione. Suszenie odbywa się w wyższej temperaturze niż w przypadku soku i/lub w dłuższym okresie czasu. Obydwa sposoby suszenia wpływają niekorzystnie na substancje odżywcze, dochodzi do reakcji utlenienia co powoduje utratę właściwości jęczmienia trudną do późniejszego ustalenia. Bowiem w laboratoriach rzadko bada się jakość składników zawartych w napoju, a ich ilość. Idąc tym tropem ilość chlorofilu poddanego zbyt wysokiej temp lub zbyt długiemu procesowi suszenia może być nadal wysoka, ale jego jakość będzie dużo niższa. Mało tego podczas suszenia mogą powstać produkty uboczne np. feoforbidy, które są niepożądanymi alergenami.

 

Plusy i minusy soku z młodego jęczmienia

Plusy:

  • praktycznie 100% przyswajalność zawartych w nich składników,
  • nie zawiera błonnika oraz włókien trawy jęczmiennej, które ograniczają przyswajalność składników,
  • sproszkowany sok zawiera maksymalną ilość i bardzo dobrą jakość substancji występujących w liściach młodego jęczmienia,
  • jest żywy enzymatycznie,
  • zawiera wyższą ilość  masy traw przypadającą na jednostkę produktu.

Minusy:

  • jego cena jest wyższa, z powodu zastosowania drogiej technologii produkcji.

 

Plusy i minusy napoju z rozdrobnionej trawy jęczmiennej

 Plusy:

  • tania technologia produkcji powinna pociągać za sobą niższą cenę produktu końcowego,
  • rozdrobniona trawa działa w naszym organizmie jak szczotka, która “wymiata” i oczyszcza układ pokarmowy.

 Minusy:

  • obecność błonnika trawiastego mocno ogranicza wchłanialność i przyswajalność składników zawartych w napoju,
  • może podrażniać żołądek
  • podwyższona temperatura i/lub przedłużony czas suszenia liści wpływa na pogorszenie jakości substancji zawartych w produkcie,
  • technologia suszenia nie zawsze może zapewnić żywość produktu,
  • mniejsza ilość wykorzystywanej masy traw na jednostkę produktu.

 

Jak sprawdzić wartość użytkową napoju z młodego jęczmienia

Jeśli już podjęliśmy decyzję, wybraliśmy produkt, który nam odpowiada i zakupiliśmy go jak sprawdzić czy producent nie nabił nas w butelkę, nie wcisnął tańszego odpowiednika pod sprytnie zmienioną nazwą i ceną? Albo czy w knajpce kelner nie przyniósł nam „podróby”?

Jak odróżnić napój ze zmielonej trawy od soku wytłoczonego z liści jęczmienia? Wystarczy zrobić krótki test, który można wykonać zawsze i w każdych warunkach. Sproszkowany sok z liści jęczmienia po zalaniu wodą (lub innym płynem) rozpuszcza się w niej, zmielona trawa nie, nawet gdy jest rozdrobniona do mikroskopijnych części nigdy się w wodzie nie rozpuści i tu jest klucz do sukcesu. Po zalaniu wodą poczekajmy chwilę i obserwujmy, jeśli nasz napój zachowa swój soczysto-zielony kolor to jest to sok z liści młodego jęczmienia, jeśli natomiast wyblednie, a na dno osiądzie zielony muł (którego nie strawimy, a związane w nim substancje odżywcze wydalimy) to oznacza, że pijemy napój ze zmielonej trawy.

Test na jakość zielonego napoju. Drugi test jest równie prosty ale nie da się go wykonać w każdym miejscu. Zielony proszek należy wymieszać z gorącą wodą. Jeśli na powierzchni pojawi się nierozpuszczalna powłoka oznacza to, że nasz produkt jest żywy enzymatycznie. Tak bowiem zachowa się białko – zetnie się – jeśli wcześniej nie zostanie poddane  niszczącej obróbce termicznej. Jest to bardzo ważny wskaźnik, oznacza bowiem że enzymy zawarte z jęczmieniu nie uległy destrukcji i nasz organizm w pełni z nich skorzysta.

 

Sok z liści młodego jęczmienia czy zmielona trawa?

Przy wyborze warto sobie odpowiedzieć na pytanie czy tańsza zmielona trawa jęczmienna, tak na prawdę nie okazuje się być droższą namiastką zielonego soku? Niska wchłanialność, składniki uwięzione w nieprzyswajalnej dla nas trawie, brak pewności co do żywych enzymów… Nasz organizm nie skorzysta z tego produktu w takim stopniu jak ze sproszkowanego soku, który dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii zapewnia praktycznie całkowitą przyswajalność zawartych w nim wartości odżywczych.

Jeżeli picie zielonego napoju 2 razy dziennie nie jest zbyt zachęcające, możecie też rozważyć spożywanie go w tabletkach. Więcej o tym można poczytać tu.

 

W moich programach partnerskich znalazłam takie ( nie piłam ale kupiłabym bo opis zachęca)

Sproszkowany sok z młodego jęczmienia Bio 100g Natvita

65 zł 

Młody jęczmień NatVita

Młody jęczmień NatVita

Jest też płynna wersja ale z kwaskiem cytrynowym (0,02%), który niekoniecznie dobrze działa na mózg więc taki to pewnie piłabym jak bym nie miała jak tego w proszku zrobić.

Młody jęczmień sok – Ekamedica – 500ml

29 zł

sok jeczmien ekamedica

Jest jeszcze wersja w tabletkach firmy, która ma moje zaufanie. Jednak dodatki  stearynian magnezu i/lub krzemionka (substancje przeciwzbrylające), kroskarmeloza sodowa plasują ten jęczmień na trzecim miejscu. Ot takie podróżne szybkie co nieco.

Młody Jęczmień w Tab 500mg 240tab

58 zł

mlody-jeczmien-w-tabletkach

A na koniec dla dociekliwych książka, o której pisałam też tu. Doświadczenia ludzi, kuracje i sposoby domowej uprawy.

Trawy zbóż Najcenniejszy lek natury

20,94 zł

trawy_zboz_ksiazka

 

 

2 komentarze

  1. Pani Aneto, to ciekawa sprawa bo producent na stronie mocno podkreśla, że to wyciśnięty sok. Aczkolwiek, cenowo jest na poziomie sproszkowanej trawy bo ten co ja piję GreenWaysa jest prawie 4x droższy. Myślę,że najlepiej było by się zwrócić z zapytaniem do producenta wprost mailowo dlaczego tak się dzieje. Przypuszczam, że moze to być też kwestia błonnika, który jest dodany do Pani jęczmienia. Ja ze swojej strony podpytam moich źródeł i dam znać jak się coś dowiem

  2. Przeczytałam z uwagą artykuł i mam pytanie: czy ma Pani jakiś sprawdzony nieoszukany wyciąg z soku z trawy jęczmienia? Zakupiłam niedawno proszek firmy Aliness. Producent chwali się, że to sok 100% rozpuszczalny w wodzie, ale niestety po przeprowadzonych testach, o których Pani pisze wszystko wskazuje na to, że dałam się nabrać i piję zwykły proszek z trawy…