Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Zioła w apteczce i w kuchni

Zioła w apteczce i w kuchni
..czyli jak zaoszczędzić na lekach i dodać potrawom smaku?
Większość ziół każdy z nas może wyhodować u siebie w domu, na ich bazie przygotowuje się leki, parzy herbatę. Bez nich nie można sobie wyobrazić kuchni i potraw. Zioła mają wiele zastosowań i są bardzo często spotykane w wielu dziedzinach naszego życia. Z powodzeniem stosowane są w leczeniu rozmaitych chorób i dolegliwości.  Co z czym i na co?

Podobno już Sumerowie pięć tysięcy lat temu znali właściwości lecznicze mięty, rumianku, piołunu, a nawet czosnku. Starożytni Egipcjanie używali aloesu, mięty, anyżu i wielu innych środków, które im pomagały.

W średniowieczu ziołolecznictwo było domeną zakonników, ale w dobie renesansu zaczęli pojawiać się aptekarze, którzy zbierali i przetwarzali zioła na leki. Jednak z upływem czasu ludzie przestali stosować zioła, ponieważ woleli stosować nowoczesne preparaty farmaceutyczne. Zioła i ich właściwości lecznicze zaczęto uważać za objaw zacofania. Ludzie nie uznawali ziół jako leków, dla nich liczyły się tylko najnowsze zdobycze techniczne w dziedzinie farmaceutyki, zapomnieli tylko o tym, że syntetyczne leki mogą dużo dobrego zdziałać, ale mogą też poczynić nieodwracalne zmiany w organizmie człowieka.

W dwudziestym pierwszym wieku ludzie zaczęli na nowo interesować się ziołolecznictwem i pracować nad jeszcze lepszym wykorzystywaniem ziół.

Zioła swoją skuteczność zawdzięczają zawartości wielu cennych związków.

azuleny– wykazują właściwości przeciwzapalne

garbniki– mają działanie ściągające, bakeriobójcze

saponiny– zwiększają przepuszczalność błon komjórkowych

pekytny– działąją łagodząco i przeciwzapalnie

związki flawonowe– mają właściowości regenerujące

związki śluzowe– działają przeciwzapalnie i natłuszczająco

 

Zdrowie w ziołach i ich zastosowanie w kuchni

**Bazylię dodajemy do sosów, zup, sałatek – przede wszystkim z pomidorami i fasolą – ryb, owoców morza, mięsa wieprzowego.

Powszechnie uważa się, że bazylia działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił. Działa pobudzająco. Ma działanie regulujące trawienie i wiatropędne, stosowane jest w ziołolecznictwie jako składnik mieszanek i herbatek ziołowych.

 

**Cząber polecany jest do potraw z kapusty bądź roślin strączkowych, a także do marynat i grzybów. Nadaje potrawom gorzki smak.

Przejawia działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i wiatropędne. Przeciwdziała nadmiernej fermentacji jelitowej, działa lekko obstrukcyjnie i przeciwbiegunkowo. Zewnętrznie jest stosowany do kąpieli w stanach zapalnych skóry.

 

**Estragon świetny do przyprawiania dań, jednak należy uważać, aby nie używać go w nadmiernych ilościach, ponieważ może uszkodzić wątrobę. Zioło to dodajemy najczęściej do potraw z jajek i sałatek. Doskonale zastępuje sól.

Estragon jest bogaty w witaminy A i C. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Polecany jest osobom cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm.

 

**Koper jego świeże liście dodaje się do sałatek, ziemniaków, zup, potraw z jaj i ryb. Pędy wraz z baldachami kwiatów lub owoców są niezastąpionym dodatkiem przy kwaszeniu ogórków. Sos koperkowy jest smacznym i aromatycznym dodatkiem do mięs, drobiu, ryb, raków i ślimaków.

Napar z liści lub nasion działa lekko uspokajająco, wpływa korzystnie na proces trawienia i delikatnie obniża ciśnienie krwi. Koper jest stosowany jako lek przeciw kolce, trudnościom z trawieniem i spowodowaną tym bezsennością, wzdęciom, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, brakowi pokarmu u matek karmiących piersią.

 

**Lubczyk znany przede wszystkim z pełnienia funkcji naturalnego afrodyzjaku. Z powodzeniem możemy dodawać go do sałatek, zup – zwłaszcza ziemniaczanych – sosów i owoców morza.

Działa moczopędnie, eliminuje z naszego organizmu kwas moczowy, w mniejszym stopniu zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelita ale też dróg moczowych oraz żółciowych, pobudza wydzielanie soków trawiennych, reguluje procesy fermentacyjne, likwiduje wzdęcia.

 

**Majeranek dodaje aromatu zupom – zwłaszcza grochowej i ziemniaczanej – mięsom i sosom.Jest nieodzowną przyprawą do potraw z wieprzowiny i gęsiny, do kaczki, a także duszonych owoców, na przykład jabłek i śliwek podawanych jako dodatki do potraw mięsnych.

Napar z majeranku pomaga w przypadku bólu zębów, żołądka, gardła; działa leczniczo na wrzody żołądka; stosowany także podczas kaszlu. Z kolei kilka kropel olejku z majeranku wpuszczonych do ucha umarza ból tego narządu i zmniejsza uczucie „dzwonienia w uszach”.

 

**Melisa dodaje się jej do rosołu z kury, zup owocowych, sosu winegret. Jej świeże listki można dodawać dosypywać do zielonej sałaty, kalafiorów, groszku, ogórków, marchwi, selerów, pomidorów i grzybów. Nadaje się również do sznycli cielęcych, kotletów wieprzowych, drobiu, dziczyzny i pieczeni rzymskiej.

Ekstrakt z melisy to środek niezastąpiony w leczeniu i zapobieganiu bolączek dnia codziennego. Kąpiel w atmosferze ziołowej mocy melisy pomoże także w przypadku migren oraz uciążliwych bólów głowy.

 

**Mięta pasuje do zup, szczególnie z groszku, pieczonych ryb, kurczaka, mięs, z wyjątkiem wieprzowiny, zapiekanek, surówki z kapusty, szpinaku i ziemniaków.

Napary stosujemy w zaburzeniach trawienia, skurczach żołądka, kolce jelitowej, braku łaknienia, chorobach wątroby i dróg żółciowych. Mięta działa rozkurczowo, przeciwbólowo, a także uspokajająco.

 

**Oregano nadaje się szczególnie do zup, sałatek, mięs, ryb. Jest również popularnym dodatkiem do potraw kuchni włoskiej (np. pizzy, spaghetti) oraz kuchni francuskiej – wchodzi w skład ziół prowansalskich. Dodaje aromatu daniom z pomidorami czy fasolą.

Posiada właściwości dietetyczne, pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Pomaga łagodzić wzdęcia oraz stymuluje przepływ żółci. Jako silny antyseptyk, oregano może być stosowane w leczeniu problemów związanych z układem oddechowym.

 

**Pietruszka posiekaną, świeżą natkę pietruszki dodaje się właściwie do wszystkich zup, z wyjątkiem słodkich i mlecznych. Jest stosowana do wszystkich dań warzywnych – równie dobrze do surówek i sałatek, jak i do potraw gotowanych (zwłaszcza świeża natka pietruszki). Świeża natka pietruszki nadaje się także do posypywania gotowych dań mięsnych oraz do nadzienia i sosów, w których dusi się i zapieka rozmaite potrawy z mięsa.

Działa moczopędnie, rozszerza naczynia krwionośne i łagodnie obniża ciśnienie krwi. Stosuje się ją przy nieżytach jelit i dróg moczowych oraz kamicy nerkowej.

 

**Rozmaryn najczęściej dodajemy do tłustych potraw,  a także ryb, sałatek, owoców morza. Dodaje smaku mięsom pieczonym i duszonym (pieczona kura, baranina). Jego listki dodaje się do grilowanych mięs, do flaków, dziczyzny i farszów mięsnych.Jest to jeden ze składników ziół prowansalskich, dlatego też idealnie pasuje do dań kuchni francuskiej.

Jego działanie przyspiesza krążenie, działa antyseptycznie i pomaga w dolegliwościach wątroby. Poprawia mikrokrążenie i oczyszcza głęboko skórę. Wzmacnia słabe, skłonne do wypadania włosy i zapobiega przetłuszczaniu się skóry głowy.

 

**Szałwia przyprawia się nią potrawy z roślin strączkowych, pomidorów i cebuli. W małych ilościach może być dodawana do sosów sałatkowych, do sosów z podawaną na zimno baraniną. Doskonale łączy się z baraniną i cielęciną, jest dodawana do kotletów cielęcych i wieprzowych, do wątróbki, szaszłyków, drobiu i mięs grilowanych.

Poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi, a napary z szałwii łagodzą zapalenia gardła i skóry. Ponadto działa kojąco na depresje, zmęczenie, wyczerpania. Powinny jej unikać kobiety w ciąży.

 

**Tymianek stosujemy go do tłustych mięs, pasztetów, kiełbas i potraw z warzyw strączkowych. Bardzo popularny w kuchni francuskiej. Jest jednym z podstawowych składników klasycznego bouquet garni, a także ziół prowansalskich.

Wykorzystywany jest także jako środek wykrztuśny oraz pomagający przy biegunkach. Krem z zawartością tymianku przyspiesza gojenie się małych ran. Napar z tymianku z dodatkiem miodu pomaga w trawieniu.

 

Dowiedz się więcej z książki :  Zioła w kuchni i domowej apteczce

ziola_w_kuchni_i_domowej_apteczce_uprawa__pielegnacja__zastosowanie_przepisy_na_zdrowe_potrawy__kapiele_i_leki_z_babcinej_apteki

O autorze

Aneta

Aneta

Strona www: https://mlodzikova.com/
Storeko to strona na której znajdziecie informacje związane z naturalnym życiem. Zawodowo przekładam swoje zainteresowanie na tworzenie filmów i fotografii w zakresie tematów naturalnych i alternatywnych. Moją działalność możecie obserwować na Youtube Mlodzikova i na Facebook Mlodzikova. Przedstawiam tam wywiady, reportaże i vlogi związane z tematami naturalnymi i alternatywnymi.

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Bądź na bieżąco z newsletterem

nowe wpisy, specjalne oferty, bieżące wydarzenia

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

NIE PRZEGAP OKAZJI NA CIEKAWE INSPIRACJE

Zapisuję się na newsletter(w każdej chwili możesz zrezygnować).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Subscribe to our newsletter

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software