Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

5 książek o jedzeniu, które oddalą Cię od aptek i lekarzy

5 książek o jedzeniu, które oddalą Cię od aptek i lekarzy

Od kiedy zainteresowałam się tematem wpływu jedzenia na organizm, zrozumiałam, że  moje zdrowie zależy tylko ode mnie. Od tego jakiej jakości jest moje jedzenie, co i jak jem.

Różne są metody na wracanie do zdrowia, zwłaszcza przy bardzo ciężkich schorzeniach typu rak czy choroby autoimmunologiczne. Wiem, że często nie chce się wierzyć, że jedzenie może w jakikolwiek sposób pomóc a jednak. Zwłaszcza kiedy podejdziemy do tego całościowo czyli w połączeniu z dbaniem o wszytskie czynniki fizyczne i psychiczne, które pomogą nam przywrócić równowagę.

Nie ma też co się czarować, że jak zapracowaliśmy na nasze schorzenia przez wiele lat, to wybiórcze stosowanie jednego produktu może nam pomóc. Dlatego warto wyposażyć się z solidną dawkę wiedzy z wielu dziedzin poza żywnościowych, aby wszytsko zebrać do kupy. O tych innych dziedzinach też już było trochę tu napisane (np o oddychaniu, ajurwedzie, jodze , pilatesie ) i będzie jeszcze więcej. Tym razem chciałabym Wam podsunąć kilka lektur, które pomogą Wam z lepszym doborze codziennych produków żywnościowych, tak by jedzenie było też lekarstwem jak to zalecał Hipokrates już dawno temu.

Warto też pamiętać, że z każdego pożywienia możemy czerpać jeszcze więcej, jeżeli będziemy do niego podchodzić świadomie. W praktyce oznacza to, że z pełną świadomością będziemy jeść, wiedząc co nam służy, a co nie i w jaki sposób to działa. Warto też celebrować napoje i posiłki tak, by nasze ciało w pełni mogło przyswoić wszystkie wartościowe rzeczy a my je docenić. Umysł też ma tu sporo do roboty. Mówiąc po swojskiemu – jak się przegryza białą bułę z Biedry przed kompem, to zupełnie inaczej nasz organizm zareaguje niż wcinając pieczołowicie przyrządzoną kanapkę z ciemnego chleba od lokalnego piekarza, patrząc w okno i przeżuwając każdy kęs. Ot, cała filozofia..

 


SUPERŻYWNOŚĆ


Temat ostatnio modny i sama jestem mocno w niego wkręcona. Jęczmień na porządku dziennym, z pyłkiem pszczelim mieliśmy kilka romansów, jednak muszę go przemycić w innej formie do jedzenia bo rozpuszczony w wodzie mi nie wchodzi. Nie jestem jeszcze specem w tej dziedzinie ale myślę, że ta lektura jest pierwszym krokiem do zgłębienia tematu.

Od wydawcy : Dawid Wolf, guru surowej diety i pomysłodawca super zdrowej czekolady w wersji raw, stworzył błyskotliwy przegląd pysznych i pożywnych produktów, które wzmacniają zdrowie i przedłużają życie. Nie tylko opisuje zawarte w nich mikroelementy, ale podaje też realne korzyści, jakie płyną z włączenia tego typu jedzenia do swojej diety.

Autor wskazuje cenne źródła czystych protein, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, enzymów i innych elementów odżywczej układanki. W zestawieniu znalazły się superfoods, które mogą poprawić m.in. wzrok, sprawność seksualną, regulować poziom hormonów, wzmacniać odporność i pomagać pokonać zły nastrój. Niezwykle cenny jest też obszerny opis właściwości produktów pochodzenia pszczelego: miodu, pyłku kwiatowego, pierzgi i propolisu. Kolejne rozdziały wzbogacają zachęcające, niebanalne, przepisy na bezglutenowe potrawy z superżywnością (np. czekoladowe tortille), a także rady, dzięki którym każdy z łatwością przemyci te skarby natury do codziennych posiłków.

Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości

41,93 zl (zamiast 59.90 zł)

superzywnosc

 


HERBATA 


 

To że może leczyć, Chińczycy wiedzieli już od dawna. A u nas tak po macoszemu trochę. To, że zielona ma sporo przeciwutleniaczy i jest zdrowa to wszczyscy chyba wiedzą. Ostatnio dowiedziałam się, że czarna upośledza wchłanianie żelaza. Chcesz wiedzieć więcej?

Od Wydawcy : Chińczycy pierwsi odkryli roślinę herbacianą. Ze względu na swoje wartości zdrowotne cenili ją tak bardzo, że porównywali do drogocennego minerału ? nefrytu.
Od wieków stosowano ją w celach leczniczych, a dzięki tej książce Ty również nauczysz się tej pradawnej sztuki. Autorka przekazuje pełnię wiedzy na temat herbat czarnych, zielonych, czerwonych, białych i wielu ziół.
Picie herbaty to nie tylko przyjemność, ale też przywracanie zdrowia i młodości. Można po nią sięgać, gdy standardowe leki wywołują zbyt wiele skutków ubocznych. Preparaty roślinne oddziałują na organizm w łagodny sposób. Pobudzają naturalny system obronny organizmu i świetnie sprawdzają się jako środek zapobiegawczy oraz leczniczy niwelujący liczne objawy chorobowe.
W książce znajdziesz sposoby przyrządzania herbat oraz naparów i ich dawkowanie. Poznasz metody pozbywania się takich dolegliwości jak problemy skórne, bóle stawów, rak, problemy z kośćmi. Z łatwością oczyścisz nerki i wątrobę, pozbędziesz się zmęczenia i zniwelujesz oddziaływanie stresu. Jeśli dokucza Ci migrena, pomocna będzie herbatka z walerianą, maruną, melisą czy tymiankiem. Jeśli chcesz poprawić pamięć możesz pić różne rodzaje czarnej herbaty z dodatkiem żeń-szenia, miłorzębu, lukrecji, lipy i cynamonu. Idealną mieszanką do odmładzania jest biała herbata, rooibos, żeń-szeń i słoma owsiana. Poznaj wszystkie możliwości tkwiące w herbacie wraz z listą dolegliwości, których z łatwością możesz się pozbyć z jej pomocą.
Napary, które leczą.

 

Uzdrawiająca moc herbaty

24,34 zl (zamiast 34,30 zł)

moc herbaty

 


ZAKWASZENIE


Zakwszasza tak wiele tzw.normalnych w dzisiejszym świecie rzeczy, że myślisz sobie, że najlepiej by było zostać breatharianem.  Kawa, cukier, alkohol, leki, stres, przetworzona żywność, zanieczyszczenie..ciężko niektórych rzeczy uniknąć. Jednak nie ma co się załamywać, jest wiele sposobów na odkwaszanie organizmu. Zgłębienie tematu na pewno, pozwoli z większą świadomością wybierać co nam służy a co nie i dawać dobre podstawy do wyleczenia.

Od wydawcy : Odkwaszenie jest niezbędne dla zdrowia. Coraz więcej ludzi cierpi na zakwaszenie. Nieprawidłowa dieta oraz tryb życia, w którym dominuje stres, alkohol, fast foody i kawa, a także brak czasu na sport i wysiłek fizyczny prowadzą do poważnych zaburzeń naszego organizmu. Dowiedz się, jak można zlikwidować zakwaszenie dzięki właściwemu odżywianiu i zdrowemu trybowi życia.

Zakawaszenie nieznana przyczyna wielu chorób

30,35 zl (zamiast 32,99 zł)

Zakawaszenie nieznana przyczyna wielu chorób

Zakawaszenie nieznana przyczyna wielu chorób


WEGANIZM


Ostatnio bardzo dużo się słyszy o weganizmie. Jednak mój mąż dalej jak mi poleca jakąś knajpę, to mówi „no i mają takie wegańskie czy wegetariańskie jedzenie”.Whatever. Ja osobiście nie deklaruję się w żadnej opcji, gdyż jakkolwiek mięsa jeść bardzo nie lubię z wielu przyczyn, tak uznaję fakt, że spora większość ludzi to nadal robi i nie mam zamiaru nikogo przekonywać, czyja racja. O książce Cambpella wspomiałam już wielokrotnie, jednak nie mogło jej w tym zestawieniu zabraknąć. Gość dość fachowo (bo w oparciu o swoje wieloletnie badania) dochodzi do wniosku, że produkty odzwierzęce (czyli mięso, nabiał, tłuszcze) szkodzą w nadmiarze (czyli powyżej 5 % dziennego spożycia). Tabelki, wykresy, doświadczenia osobiste i wielki dystans do całego świata wielkiej kasy. Niektórzy od kopa przechodzą po niej na weganizm.

Od Wydawcy : W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono – autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż – jak dowodzi – będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.

Nowoczesne Zasady Odżywiania

38,94 zl (zamiast 59,90 zł)

 

nowoczense zasady odżywiania

 


ZDROWE ODŻYWIANIE


Czasem aż się niedobrze robi od tego „zdrowego odżywiania”. Temat wałkowany od Pani Domu po setki publikacji naukowych i pseudonaukowych. Ja w pewnym momencie miałam już taki mętlik w głowie, że nie chciało mi się już po żadną inną książkę sięgać. I tak trafiłam na Odżywianie dla zdrowia. Najpierw zobaczyłam, jak czyta ją Pani  w pewnym eko sklepie a potem znów się pojawiła w polecanych książkach przy okazji zakupów więc stwierdziłam, że zainwestuję.  Na pewno nie łykniemy jej w kilka dni i do wielu rozdziałów trzeba będzie wracać. Osobiście, bardzo doceniłam podział na poszczególne produkty spożywczne i ich wpływ na organizm.

Od Wydawcy : To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki. To pierwsza na polskim rynku wydawniczym pozycja tego rodzaju, tak szeroko omawiająca zagadnienie zdrowego odżywiania!
Kompendium zawiera:

  • przejrzyste wskazówki rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych 
  • metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają nierafinowane zboża i warzywa
  • podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu
  • opisy poszczególnych produktów roślinnych i zwierzęcych oraz ponad 300 przepisów kulinarnych na uzdrawiające dania
  • informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych,
  • a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zapalenia stawów czy uzależnienia od używek

Odżywianie dla zdrowia

55,19 zl (zamiast 84,90 zł)

odzywianie dla zdrowia

Na pewno nie jest to pełna lista. A jakie są Wasze sugestie? Czytaliście te co poleciłam? Piszcze w komentarzach. Pamiętajcie o tym, że opłaca się komentować.

Linki które umieściłam pochodzą z moich programów partnerskich

 

O autorze

Aneta

Aneta

Strona www: https://mlodzikova.com/
Storeko to strona na której znajdziecie informacje związane z naturalnym życiem. Zawodowo przekładam swoje zainteresowanie na tworzenie filmów i fotografii w zakresie tematów naturalnych i alternatywnych. Moją działalność możecie obserwować na Youtube Mlodzikova i na Facebook Mlodzikova. Przedstawiam tam wywiady, reportaże i vlogi związane z tematami naturalnymi i alternatywnymi.