Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Dlaczego aspartam jest be

Dlaczego aspartam jest be

Dodatki do żywności są zmorą poszukiwaczy naturalnej żywności. Najgorzej jest z aspartamem. Już wiele, złego o nim czytałam i słyszałam więc po prostu go unikam.

Aspartam to nic innego jak  substytut cukru, który jest ukrywany na opakowaniach produktów jako E951. Jego historia sięga 1965 roku, kiedy to chemik James Schlatter, testując lek przeciwwrzodowy, odkrył przypadkiem ten syntetyczny słodzik. W jego skład wchodzą: kwas asparginowy- 40%. fenyloalanina- 50% i metanol- 10%

Wszyscy wiedzą, ale nic nie robią

To, że aspartam jest w dużej ilości produktów każdy wie. Przeczytamy o nim na etykiecie coca- coli i innych kolorowych napojów, gum do żucia, cukierków,  produktów farmaceutycznych, aromatyzowanych napojach do kawy i wielu innych tysiącach produktów.

Już w 2005 roku Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywienia otrzymała raport mówiący o rakotwórczym działaniu aspartamu. Minęło 5 lat i w praktyce nic się nie zmieniło. W wielu krajach zabrania się dzieciom pica „aspartamowych” napojów. U nas sprawa zamilkła bez echa.

Trujące spustoszenie

Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA(Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków).

Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ostatnio ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services lutego 1994.

Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez aspartam to: bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów.

Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia i cukrzyca.

 

Żródła, z których dowiesz się więcej:

  1. Russell L. Baylock, Excitotoxins: The Taste that Kills (Pobudzające toksyny – smak który zabija)
  2. H. J. Roberts, M. D., Aspartame (NutraSweet): Is It Safe?(Aspartam (NutraSweet): Czy to jest bezpieczne?).
  3. Dennis Remington, M. D., Barbara Higa, R. D., The Bitter Truth About Artificial Sweeteners(Gorzka prawda o sztucznych słodzikach).
  4. Najszybszy krok to obejrzenie tego filmiku

Nie chcesz się dołować?

Poprostu unikaj aspartamu w jedzeniu i szukaj naturalnych słodzików jak te

Melasa z Karobu Bezglutenowa Bakra

Melasa z Karobu Bezglutenowa Bakra

 Syrop z Agawy Raw Bio NaturGreen

Syrop z Agawy Raw Bio NaturGreen

Stevia puder Vivio

Stevia puder Vivio

Cukier brzozowy ksylitol Fiński

Cukier brzozowy ksylitol Fiński

Linki pochodzą od partnera storeko 

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl

Brak Komentarzy.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cukier jak narkotyk - […] Tutaj istotną rolę pełnią rodzice, którzy uczą nas co jest dobre, a co złe. Jeżeli cukier zakwalifikują do tego pierwszego,…