Pierniczymy! Przepisy, inspiracje, składniki
Od zeszłego roku zostałam fanką domowych pierniczków. Trochę za sprawą dzieciaka, który garnie się do kuchni, trochę z chęci robienia ręcznych prezentów na święta.
W tym roku poszłam o krok dalej i zbieram wszystkie przepisy, inspiracje i potrzebne produkty żeby było w jednym miejscu.
NOWA ŚWIECKA TRADYCJA
U mnie w domu nie było tradycji pieczenia pierniczków na święta. Pewnie i tak by nie dotrwały, bo większość słodyczy znikała dość szybko z szafek. Kiedy jednak poczułam w sobie mamuśkę coś mnie natchnęło, żeby takową wdrożyć. Albo przynajmniej spróbować swoich sił.
Od dawien dawna uwielbiam ideę wręczania własnoręcznych prezentów – nie dość, że to miłe to jeszcze motywujące. Pierniczki były też doskonałym pretekstem do tego.Tak więc jakkolwiek w wielu domach robi się to od pokoleń, u mnie to zaledwie 3 rok mierzenia się z tym wyzwaniem. Nigdy jednak nie jest za późno by coś zacząć.
Takie tradycyjne pierniczki w chłodnym i suchym miejscu można przechowywać nawet kilka miesięcy dzięki przyprawom korzennym oraz twardej i suchej konsystencji.
PRZEPISY – PODSTAWY I ZDROWE WARIACJE
PRZEPIS PODSTAWOWY
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 duże łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników (uwaga na skład – powinno być : cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir oraz pieprz)
- 1 jajko
- 5 łyżek masła
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto zagniatamy, tak by było idealnie gładkie. Następnie posypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniki. Na blachę kładziemy papier, a na nim pierniki, pieczemy około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Dekorujemy
Teraz pozostaje wprowadzać zdrowe modyfikacje
PIERNICZKI BEZ CUKRU
- 500g mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80g orzechów włoskich
- 350g miodu
- 4 łyżki oleju
- paczkapzryprawy do piernika
- 3 łyżki wody
2 jajka zmiksować z miodem. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodę oczyszczoną, dodać drobno posiekane orzechy i przyrawę do piernika, wszystko wymieszać, dodać zmiksowane jajka z miodem, olej i wodę. Wyrobić ciasto, owinąć folią, wstawić na godzinę do lodówki. po tym czasie rozwałkować, wycinać ciasteczka posmarować rozbełtanym jajkiem, piec ok 15-20 min w średnio nagrzanym piekarniku.
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki drobno zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju kokosowego
- ½ szklanki melasy
- ½ szklanki cukru kokosowego
- 1 duże jajko *
- ½ szklanki cukru pudru (mielisz dowolny cukier w młynku do kawy)
- ¼ łyżeczki skórki z cytryny (opcjonalnie, dla smaku)
- 2¼ łyżeczki soku z cytryny
Lub cukier puder do posypania
- Wymieszać mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia
- W małej misce wymieszać olej kokosowy i melasę. Dodać cukier kokosowy i wymieszać. Dodaj jajka i znów mieszać.
- Wlać mieszaninę ciekłą do suchej i mieszaj się aż do połączoną. Podzielić ciasto na pół. Uformować każdą połówkę w formie dysku i owinąć go w folię. Umieść obie części w lodówce na około godzinę lub całą noc.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Linia Dwie duże blachy wyłóż pergaminem. Posyp lekko mąką stolnicę rozwałkuj jeden z dysków.
- Wycinaj foremkami kształy i układaj na blasze
- Umieść blachy do pieczenia w piekarniku, jedną na środku a drugą na górnej. Piecz przez 8 do 11 minut (jak chcesz miększe to krócej). Umieść na kratce
- Gdy ostygną dekoruj lukrem lub cukrem pudrem
- Będą dobre przez tydzień w temperaturze pokojowej
Zobacz oryginalny przepis i zdjęcia tu
składniki ( na ok. 40 pierniczków):
– 200 g mąki gryczanej
– 150 g mąki z amarantusa
– 100 g mąki kukurydzianej do podsypywania przy wałkowaniu
– 2 jajka
– 60 g masła lub oleju
– 85 g miodu
– cztery łyżki cukru lub ksylitolu czy syropu z agawy
-płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżka przyprawy do pierników (najlepiej domowej)
– łyżeczka cynamonu i dwie kakao/ karobu dla koloru
Zobacz cały przepis i zdjęcia tu
PIERNICZKI WEGAŃSKIE OD SIMPLIFE
Składniki mokre:
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki wody
Składniki suche:
- 3 szklanki mąki (białej pszennej lub pół na pół z pełnoziarnistą)
- trochę mniej niż pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub takiej mieszanki na szybko: mielone goździki, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, odrobina pieprzu)
Zobacz cały przepis i zdjęcia tu
NA DROŻDZACH OD DOMOWE WYPIEKI
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej
– 1 jajko
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 czubata łyżka miodu
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 25g świeżych drożdży
– 40g miękkiego masła
WZORY I TECHNIKI
Dużo ciekawych foremek znajdziecie w Kuchnianawidelcu

wykrawaczki do pierniczków
Woreczki do dekoracji z różnymi końcówkami tu

woreczki do dekoracji ciastek
Kilka inspiracji do dekoracji zebrałam na wallu na Pinterest albo wystarczy wpisać w Google Obrazy pierniczki albo gingerbread cookies

Dekorujemy pierniczki jak wystygną.
Najczęściej po prostu użyjemy do tego lukier (czyli sok z cytryny i cukier puder + ewentualnie mocno roztrzepane białko). Aby go zabarwić można dodać sok z buraków, jagód lub marchewki.
Można też używać roztopionej czekolady.
Albo posypać cukrem pudrem z cukru trzcinowego.
Zamiast kolorowych posypek lepiej użyć płatków migdałów, suszonych owoców, przypraw.
Można już na etapie ciasta zrobić piękne wzory takimi pięknymi grawerowanymi wałkami

Mood for Wood wałek dekoracyny do ciasta
MĄKA

Melvit mąka kukurydziana

BIOAVENA MĄKA Z AMARANTUSA

BIOPLANET MĄKA PSZENNA

Melvit maka gryczana
CUKIER

Cukier trzcinowy muscovado
Bioplanet cukier puder trzcinowy
POZOSTAŁE
Bartnik Sokolski miód lipowy
Bioavena syrop agawy blue webber
Aura Foods olej kokosowy extra virgin
Teraz już nie macie wymówki, trzeba działać!
A Wy robicie pierniczki na święta, coś się sprawdziło z przepisów lub nie?