Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Czym są tłuszcze trans i czy są nam potrzebne?

Czym są tłuszcze trans i czy są nam potrzebne?

Część z nas doskonale wie, że podstawą zdrowego życia jest urozmaicona i zbilansowana dieta. Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje różnych składników w odpowiednich proporcjach: witamin, białek, węglowodanów i… tłuszczów. Tak, tłuszcze są także niezbędnym elementem zdrowej diety – jednak nie wszystkie!

Na jakie tłuszcze powinniśmy uważać?

Najbardziej szkodliwymi dla ludzkiego organizmu są kwasy tłuszczowe typu trans. Ich nazwa związana jest z ich budową z punktu chemicznego, a dokładniej odnosi się do wiązań pomiędzy cząsteczkami węgla. W bardzo dużym skrócie: wiązania typu trans w cząsteczce wpływają bezpośrednio na temperaturę topnienia tłuszczów (zwiększając ją) – przez co mogą one przyjmować formę stałą. Wiązania trans sprawiają także, że cząsteczki tłuszczu są odporniejsze na proces utleniania.

Według licznych badań tłuszcze trans wpływają negatywnie na wiele procesów związanych z metabolizmem: obniżają poziom zdrowego cholesterolu HDL, natomiast podwyższają poziom złego cholesterolu LDL – co może być przyczyną miażdżycy, a nawet zawału serca. Kwasy tłuszczowe trans mogą powodować wzrost masy ciała (zwłaszcza tkanki tłuszczowej), zmniejszają również odporność tkanek na insulinę.

Gdzie występują tłuszcze trans?

Naturalny tłuszcz trans znajduje się głównie w mleku i jego przetworach (i tu warto zastanowić się – czy aby na pewno masło jest takie zdrowe?) oraz w mięsie zwierząt przeżuwających (wołowina, baranina).

Tłuszcz trans może także występować w różnych innych produktach; powstaje on bowiem w trakcie utwardzania olejów roślinnych (proces technologiczny, częściowe uwodornienie – dzięki takim zabiegom tłuszcze są trwalsze). Jednak w ten sposób oleje, które naturalnie zawierają zdrowe tłuszcze… stają się nośnikiem tłuszczów szkodliwych! Co gorsza, częściowo utwardzane tłuszcze (czyli zawierające już tłuszcze trans) są szeroko wykorzystywane w produkcji wyrobów piekarniczych, słodyczy czy jedzenia typu fast food.

Spożywanie tłuszczów typu trans w małych ilościach na pewno nam nie zaszkodzi. Musimy jednak uważać, by produkty go zawierające nie występowały w naszej diecie każdego dnia. (źródło: kampania „Poznaj się na tłuszczach”)

treść zewnętrzna

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl

Jeden Komentarz

  1. No pewnie, piszecie że tłuszcze trans są w mleku, mięsie i maśle (sugerując że lepiej je odstawić). Tłuszczem trans jest utwardzony tłuszcz palmowy, którego jest teraz najwięcej w żywności. Każdy batonik ma tłuszcz palmowy, większość czekolad, każdy herbatnik, Mamba, czy nawet ziemniaki z mrożonki które wcześniej były smażone na tym tłuszczu. Mogę tak wymieniać bez końca. Lepiej wspomnieć aby wybierać słodycze bez tłuszczu palmowego w składzie (co jest mega trudne dzisiaj) niż namawiać do odstawienia mięsa czy kupowania margaryn (z utwardzonych tłuszczów roślinnych!) zamiast masła.
    Przed tego typu artykułem radziłabym pogłębić temat.
    Na minus także brak literatury pod artykułem.

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Bądź na bieżąco z newsletterem

nowe wpisy, specjalne oferty, bieżące wydarzenia

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

NIE PRZEGAP OKAZJI NA CIEKAWE INSPIRACJE

Zapisuję się na newsletter(w każdej chwili możesz zrezygnować).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Subscribe to our newsletter

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software