Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

Masło czekoladowe w 5 minut

Masło czekoladowe w 5 minut

Kremy czekoladowe są różne. Nie każdy ma taką konsystencję jakiej byśmy chcieli a przede wszystkim składniki bardzo się różnią – często z przewagą białego cukru i utwardzanych tłuszczów. A tak naprawdę wystarczy kilka składników, dobry mikser albo blender i mamy swój domowy w kilka minut.

Moje kilka podejść do maseł orzechowych miało różne rezultaty, choć często kończyły się frustracją i zjechanym mikserem. Tym sposobem po kilku latach opierania się skusiłam się na Thermomix. Research na FB potwierdził, że masła orzechowe to w nich banał. I tak w końcu miałam okazję przekonać się sama. 5 minut roboty, orzechy laskowe z rodzinnej działki, gorzka czekolada, brązowy cukier, mleko i masło (raz robiłam na zwykłym maśle a raz na oleju kokosowym). Do tego niebotyczna radocha dzieci upapranych w czekoladzie po łokcie i dużo satysfakcji mamuśki.

Przepis wzięłam z książki Thermomixa i zmodyfikowałam go tylko pod względem rodzaju tłuszczu i cukru. Spróbuję też zrobić masło czekoladowo orzechowe na ksylitolu i stewii – zobaczymy czy się da uzyskać taki smak i konsystencję.

Na ok 300 g kremu zużyłam 90g cukru, 60g orzechów laskowych, tabliczkę gorzkiej czekolady 70 gramów masła i 100g mleka.

W lodówce wytrzyma 2-3 tygodnie.

Poniżej przepisy na masła z innymi słodzikami:

Syrop z agawy lub miód

Płynna stewia

Daktyle

 

 

 

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl

Jeden Komentarz

  1. Anetka, zamiast cukru daj daktyle świeże lub suszone namoczone we wrzątku. Jak tylko jest możliwość to lepiej unikać cukru.