Menu nawigacji stron

NATURALNIE & ŚWIADOMIE

 Z kuchni do łazienki – oleje do pielęgnacji

 Z kuchni do łazienki – oleje do pielęgnacji

W kuchni używamy ich w sporych ilościach. Jednak w kosmetykach, uważamy je bardziej za cenny składnik aniżeli podstawę pielęgnacji. Ja sama dziwnie się czułam kiedy pierwszy raz przyniosłam olej z kuchni do łazienki. Jednak od tej pory kupuję je w dwóch wersjach, żeby nie nosić  ich tam i z  powrotem.

Argumentem za tym, by olejów w postaci bazowej używać w kosmetyce jest wiele. Najważniejsze to ich wielofunkcyjność i oszczędność. Nawet jeżeli kupujemy wysokiej jakości olej bio, przez co dość drogi to i tak w rozliczeniu wyjdzie nam to taniej niż dedykowany kosmetyk. Ja sama sporo zaoszczędziłam, kiedy zaczęłam używać oleju migdałowego jako oliwki dla dzieci, oleju do masażu dla mnie, płynu do demakijażu i czasem zamiast kremu. Ważne jest też to, że używając olejów do pielęgnacji nie płacimy za hasła marketingowe np. kremu oliwkowego, który ma go zaledwie niewielki procent.

Wiadomo, że każdy musi na sobie przetestować czy dany olej mu służy, zwłaszcza jeżeli mamy skłonność do uczuleń lepiej sprawdzić najpierw na małym fragmencie skóry. Tu mamy o tyle ułatwione zadanie, że nasz kosmetyk zawiera tylko jeden składnik więc jeśli uczuli to przynajmniej wiemy co.

PODSTAWY

Oleje tłoczone na zimno czyli nierafinowane mają najlepszą jakość, ale niektóre z nich tracą swoją właściwości przy nieodpowiednim przechowywaniu lub w wysokich temperaturach. Odporność oleju na wysoką temperaturę zależy od ilości kwasów olejowych jakie posiada dany olej. Im więcej ich posiada (licząc od 40-45%) tym bardziej jest odporny na ciepło. W podstawowym zastosowaniu kosmetycznym oraz spożywaniu ich na surowo nie mamy tego problemu, gdyż zazwyczaj oleju nie podgrzewamy do wysokich temperatur.

Z reguły oleje nierafinowane są bardziej wartościowe ale i też mają intensywniejszy zapach. Jeżeli koniecznie chcemy używać danego rodzaju oleju ale zapach nam nie odpowiada można spróbować wersji rafinowanej. U mnie w domu tak jest z kokosowym – oleju rafinowanego używam w kuchni z uwagi na niższą cenę i bezzapachowość a nierafinowanego do celów kosmetycznych.

JAK DOBRAĆ

Jak więc zatem dobrać sobie idealny olej? Poniżej opisuję kilka najpopularniejszych. Warto zawsze najpierw spróbować z mniejszym opakowaniem i wersji bio – wtedy mamy rozeznanie jak prawdziwy olej ma wyglądać i pachnieć.  Oleje w temperaturze pokojowej mają postać stałą lub płynną – warto wziąć to pod uwagę przy wyborze opakowania – jeśli mamy zamiar wybierać je palcem lub łopatką ze słoika lepiej zrezygnować z wersji w butelce. Na rynku możemy też spotkać wersje olejów w opakowaniach z pompką lub z  atomizerem czy zakraplaczem. Warto się w takie zaopatrzyć, nawet na początek, żeby łatwiej było dozować olej na skórę. Takie opakowanie po wyparzeniu posłuży nam jeszcze niejeden raz a uzupełniać je możemy olejami z większych opakowań.

Przy doborze oleju warto pamiętać też o sprawdzeniu, czy dany rodzaj należy trzymać w ciemnych, szklanych opakowaniach i w jakiej temperaturze należy go przechowywać. Aby uniknąć jełczenia wszystkie oleje przechowujmy w ciemnym i chłodnym miejscu  poniżej 25°C.

OLEJ MIGDAŁOWY (Prunus Dulcis)

Wytłaczany jest ze słodkich migdałów, ma prawie niewyczuwalny zapach i słodkawy smak. Działa łagodząco, nawilżająco i pielęgnująco, a do tego i opóźnia procesy starzenia. Może być stosowany na każdy typ cery i do tego jest dość trwały (zachowuje ważność około 4-6 miesięcy). Olej ten bardzo dobrze się wchłania i nie pozostawia na ciele tłustej warstwy. Należy do grupy tzw. suchych olejków, bliskich strukturze ludzkiego ciała.

Olej migdałowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt (do kąpieli, do masażu, do smarowania podrażnień).

Dzięki zawartości witamin A i E doskonale nadaje się jako preparat przeciwzmarszczkowy – zarówno bezpośrednio na twarz jak i jako dodatek do kremu. Poza tym można go też wcierać we włosy i paznokcie aby je nawilżyć i wzmocnić.

Oprócz standardowych zastosowań ja znalazłam też jako produkt do demakijażu – wystarczy zwilżyć wacik ciepłą wodą i nałożyć ok. 2 krople oleju. Dzięki temu moja podróżna kosmetyczka jest o wiele lżejsza.

Dla bardziej zaawansowanych zwolenników naturalnej pielęgnacji polecam ten olej jako bazę do wyrobu własnych kosmetyków – olejów do masażu z olejkami eterycznymi lub suszonymi ziołami, peelingów czy kremów na zimę.

W kuchni natomiast olej migdałowy najczęściej używany jest używany jest między innymi do aromatyzowania ciast i produkcji marcepanów.

Nierafinowany olej migdałowy

OLEJ KOKOSOWY (Cocos Nucifera)

Hit ostatnich lat. W internecie możemy znaleźć dziesiątki zastosowań. Pozyskiwany jest z miąższu kokosa i uważany za jeden z najzdrowszych na świecie. Co istotne pomaga też przy nadwadze. A do dlatego, że po spożyciu przetwarzany jest od razu na energię a nie na tkankę tłuszczową.

Ma postać stałą i upłynnia się w  temperaturze 23-26 stopni Celsjusza. Olej kokosowy zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90%) i ma wysoka temperaturę palenia. Osobiście używam do w kuchni do smażenia, smarowania chleba oraz przygotowywania wypieków.

Kosmetycznie używany przy bardzo suchej cerze  – kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu ma on doskonałe działanie nawilżające i wygładzające. Dodatkowo, dzięki  antybakteryjnym właściwościom kwasu laurynowego, olej kokosowy nadaje się też do cery trądzikowej. Zanim jednak zastosujemy do na twarz warto najpierw sprawdzić np. na przegubie czy nas nie uczula.

Olej kokosowy ma też zastosowanie oraz jako maseczka dla włosów, odżywka do rzęs balsam do ust, pasta do zębów czy maść na użądlenia. Można też go używać jako kremu do opalania o niskim faktorze (SPF ok. 10)

Oleju kokosowego z powodzeniem można też używać jako baza do innych domowych kosmetyków. Dzięki swojej stałej postaci będzie na pewno wygodniejszy w użyciu a jednocześnie spoi składniki.

Bio olej kokosowy

OLEJ ARGANOWY (Argania spinosa)

Nazywany jest marokańskim złotem. Jego wysoka cena wynika z faktu, iż pozyskiwanie oleju jest bardzo pracochłonne i skomplikowane – do 1 l oleju potrzeba 30 kg nasion i 24 godziny pracy. Rozpoznaje się go po lekko wpadającym w czerwień pomarańczowym zabarwieniu i charakterystycznym, delikatnym orzechowym zapachu, który nie każdemu może przypaść do gustu.

Rozróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego: ciemniejszy który może być używany do gotowania oraz jaśniejszy – kosmetyczny.

Jako kosmetyk olej arganowy jest najbogatszym we właściwości pielęgnacyjne olejem na świecie. Ma działanie nawilżające, ochronne i przeciwzmarszczkowe, a do tego uelastycznia skórę. Jest bogaty w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest odpowiedni do pielęgnacji skóry problematycznej i trądzikowej, ale również wskazany przy cerze suchej, wrażliwej i alergicznej.

Z powodzeniem można go stosować przy opalaniu aby chronić skórę przed nadmiernym wysuszeniem, jako środek do pielęgnacji skóry wokół oczu i ust oraz doskonały olej do masażu.

Olej arganowy

OLIWA Z OLIWEK  (Olea Europaea)

Najczęściej stosujemy ją w kuchni – najlepiej na surowo. I dzięki temu nasza skóra już bardzo zyskuje, gdyż dostarczamy jej cennych kwasów tłuszczowych i witamin od środka.

Oliwa z oliwek jednak też znakomicie sprawdza się jako kosmetyk – do nakładania bezpośrednio na skórę, jako składnik maseczek do włosów oraz jako środek do pielęgnacji dłoni i paznokci. Polecana jest zwłaszcza do cery suchej. Jej wyjątkowe  właściwości oliwy sprawią, że skóra stanie się gładka, miękka i odświeżona.

Kupując oliwę warto zwrócić uwagę na jej jakość, gdyż w procesie produkcji cenne składniki mogą łatwo ulec zniszczeniu. Jest kilka rodzajów oliwy, ale tylko ta extra vergine jest najwyższej jakości. Oliwę po otwarciu opakowania najlepiej przechowywać około 3  miesięcy. Pamiętajmy jednak, że oliwa nie lubi światła, wysokiej temperatury ani tlenu – najlepiej trzymać ją w ciemnym, chłodnym miejscu (ale nie w lodówce).

 

OLEJ Z MATŁOSZA /  MASŁO SHEA (Butyrospermum Parkii)maslo-shea

To  tłuszcz roślinny otrzymywany z afrykańskiego drzewa orzechowego. Podobnie jak olej kokosowy ma wszechstronne zastosowanie – od smarowania kanapek po balsam do ciała. Różnią się jednak zapachem i trochę konsystencją. W moim odczuciu masło shea jest bardziej grudkowate i cięższe i zdecydowanie trudniej się rozpuszcza na dłoni.

Ten cenny olej zawiera odżywcze substancje tłuszczowe, witaminy E i F oraz substancje promieniochronne antyUVB. Powszechnie stosowany jest w kosmetykach ochronnych i pielęgnacyjnych. W domowym zastosowaniu możemy go używać jako maść na drobne ranki i zmiany alergiczne,  krem ochronny, odżywkę do włosów, maść na  niemowlęce odparzenia oraz na rozstępy.

Nierafinowane masło shea

To tylko część z dostępnych na rynku olejów, które można wykorzystać kosmetycznie. Jest ich naprawdę sporo i warto zgłębiać temat. Tym bardziej, że nie tylko wprowadzamy nowe właściwości odżywcze dla naszych ciał ale też wkraczamy w świat nowych naturalnych doznań. Zachęcam zatem  do eksperymentowania, gdyż przynosi to nie tylko wymierne korzyści finansowe, naturalniejszą pielęgnację ale i dużo satysfakcji.

O autorze

Storeko

Strona www: http://storeko.pl

2 komentarze

  1. Bardzo się cieszę Ewo, że Ci się przydał. Zachęcam do śledzenia na FB. Pozdrawiam

  2. Od x czasu poszukuję prostych, łatwych, ciekawych, nowych i ekologicznych przepisów. I chyba znalazłam. Dziękuję za ładny, zwięzły art. o tłuszczach. Pozdrawiam.

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Bądź na bieżąco z newsletterem

nowe wpisy, specjalne oferty, bieżące wydarzenia

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

NIE PRZEGAP OKAZJI NA CIEKAWE INSPIRACJE

Zapisuję się na newsletter(w każdej chwili możesz zrezygnować).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software
 

Subscribe to our newsletter

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

FreshMail e-mail marketing free online marketing software